Hyresrättens härförare orsakar dess död

Även omfamningar kan vara fatala.

Den lätta brigadens anfall.

Den lätta brigadens anfall.

Foto: PRESSENS BILD

Ledare2022-02-18 05:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För knappt två veckor sedan publicerade jag ett brev till ledarsidan från hyresgästföreningen. Föreningen replikerade på en ledare där jag bland annat argumenterade för att den slår undan benen för sin egen verksamhet, när den i hyresförhandlingar driver en linje som gör att hyresrätter överhuvudtaget inte blir byggda. Föreningen skrev bland annat:

"Det är lätt att skylla på Hyresgästföreningen och på det förhandlingssystem vi har, när det egentligen handlar om något annat – att vi har en bostadsmarknad i obalans. Där bristen på hyresrätter med rimliga hyror är enorm."

Det är uppenbart att föreningen är blind för effekterna av sitt eget agerande, även när dessa effekter pekas ut för den.

Bostadsmarknaden är ju i obalans just på grund av hur regleringarna är utformade och hur förhandlingssystemet används av föreningen. Samma förhållanden orsakar bristen på hyresrätter.

Gotlandshem vill bygga hyresrätter. Bland annat i området Signallottan 2. Men Hyresgästföreningens agerande i förhandlingarna om hyressättningen har gjort att Gotlandshem kan se sig tvunget att ändra planerna, för att projektet ska vara ekonomiskt hållbart.

Nu har Hyresgästföreningen varit "framgångsrik", i Pyrrhusbetydelsen, genom att pressa ner hyreshöjningarna i det befintliga beståndet. Gotlandshem ville ha 5,3 procent. Föreningen erbjöd först 0,23 procent och senare 0,7 procent. Hyresmarknadskommittén, som fick avgöra frågan, landade på 1,95 procent. Inflationen var för övrigt 4,1 procent på årsbasis i december.

Gotlandshems vd Joakim Martell kommenterade Hyresmarknadskommitténs beslut:

– Vi kommer att behöva avyttra för att hantera det här.

Han beskrev också hur Gotlandshem kan komma att sälja en andel av de lägenheter som bolaget låter bygga som bostadsrätter, för att helheten ska bära sig ekonomiskt:

– Om vi bygger 200 hyresrätter i ett område, kan vi till exempel bygga ytterligare 100 bostäder men sälja dessa som bostadsrätter. Då blir varje bostad billigare att bygga samtidigt som vi kan sälja de 100 bostadsrätterna. Vi täljer inte guld men det kan hjälpa lite.

Johan Martell vill att Gotlandshem ska bygga och äga hyresrätter. Men han måste också ta ansvar för ekonomin i det bolag han är satt att leda. Hyresgästföreningen tycks inte ta något annat ansvar än att på enklast möjliga sätt skydda sin egen image. Inget ansvar för marknaden för befintliga hyresrätter och inget ansvar för villkoren för nyproduktion. Och man upprätthåller en dröm om att bostäder som är dyra att bygga ska vara billiga att hyra.

Marknaden för hyresrätter bör inte vara oreglerad. Men dagens regler, i kombination med hur Hyresgästföreningen använder sin position, gör att antalet hyresrätter krymper samtidigt som befolkningen växer.