Hyresreglering funkar bara när det inte behövs

En hårt reglerad bomarknad tjänar inte samhället. Och egentligen inte medborgarna heller.

Motreaktionerna mot hyreshöjningarna i Berlin inkluderar husockupation.

Motreaktionerna mot hyreshöjningarna i Berlin inkluderar husockupation.

Foto: Paul Zinken

Ledare2021-10-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är du ute efter en billig hyreslägenhet? Den kan du hitta "bara" en färjetur bort. Men jag syftar varken på Nynäshamn eller Oskarshamn, utan på Rostock i östra Tyskland. Den som googlar på Rostock och Immobilien (fastigheter) kan nu exempelvis hitta en trea på 61,6 kvadratmeter för 339 euro i månaden. En annan trea på 58,8 kvadratmeter kostar 327 euro i månaden. Utbudet är stort så det finns mycket att välja på.

Hur kan det komma sig? Även Tyskland har hyresregleringar. Men det finns också utbud och efterfrågan. Bostadsmarknaden är inte het i stora delar av Östra Tyskland. Under mitt Tysklandsbesök under den tyska valrörelsen träffade vi bland annat CDU:s kandidat i Elbe-Elster i södra Brandenburg – Knut Abraham – och fick veta att regionen över cirka två decennier gått från en befolkning på omkring 140 000 till 100 000. Nu hoppas man kunna locka tillbaka dem som tidigare har flyttat, genom att stimulera näringslivet i en region där bostadspriserna är låga.

I Berlin var hyrorna en stor fråga på lokala valaffischer. För bara ett decennium sedan var det lätt att hitta en lägenhet i Berlin med rimlig hyra i mångmiljonstaden. Men undan för undan har Berlins bostadsmarknad blivit allt hetare. Hyresmarknaden är dock reglerad vilket fått fastighetsägare att göra kostsamma renoveringar. Renoveringar som det för all del också ofta funnits ett behov av. Tidningen Hem och hyra skrev i fjol om Synke Köhler, som fick ett brev från hyresvärden om en hyreshöjning på 167 procent. Hyresgäster kan med juridiska medel stoppa eller fördröja renoveringar, vilket gjort att somliga hyresvärdar betalat hyresgäster motsvarande hundratusentals kronor för att flytta.

Konstnärinnan Ola betalar motsvarande 4100 kronor för sin tvåa i centrala Berlin med 3,5 meters takhöjd. Med fasaden flagnar och det är hål i taket.

Berlins vänsterstyre försökte i fjol omreglera hyresmarknaden för att stoppa hyreshöjningar. Omregleringen gällde 1,5 miljoner lägenheter byggda före 2014 och frös bland annat hyrorna i fem år. Dessutom infördes bland annat ett hyrestak och begränsningar för hyreshöjningar vid renoveringar. Hyresvärdar kunde till och med bli skyldiga att retroaktivt betala "överhyror" tillbaka till hyresgästerna.

Men omregleringen orsakade både praktiska och juridiska problem. Det blev tvärtstopp för renoveringar och investeringar i Berlin, vilket inte är lyckat om man inte vill att hus ska förfalla. I april i år slog domstol fast att de nya hyresregleringarna var olagliga. Allt är en enda oreda. Vänstern behöll makten i Berlin efter valet i söndags men fanken vet vad de ska ta sig till. Vad de än gör för att försöka infria sina löften till stadens hyresgäster kommer att ge oönskade konsekvenser som ytterligare förvrider en skruvad bostadsmarknad och skadar incitamenten för exempelvis underhåll och nybyggnation.

I Tyskland finns det de som framhåller svensk hyressättning som ett föredöme. Det beror nog mest på att de är bristfälligt informerande. Vi har ju våra egna högst påtagliga problem med en icke fungerande reglerad marknad för hyresrätter, som bland annat yttrar sig som bostadsbrist, gigantiska köer, låg omsättning och, ibland, eftersatt underhåll. I gårdagens fredagstidning berättade GA om hur Gotlandshem vill genomföra en ordenlig hyreshöjning på 5,3 procent under nästa år, vilket anses nödvändigt för att förvalta och utveckla fastigheterna med långsiktig ekonomisk hållbarhet. Hyresgästföreningens förhandlingsledare bekräftar att det finns något som hon kallar en "underhållsskuld", men anser ändå att hyreshöjningen är oskälig.

Jag förstår syftet med att försöka reglera marknaden för hyresrätter. Men jag är rädd att det i praktiken skapar mycket mer elände än  nytta.