Hyresupproret är här och det är kommersiellt

Det finns inget direkt och proportionellt samband mellan kostnader och marknadspriser.

Bilden är tolv år gammal, så fenomenet är inte helt nytt.

Bilden är tolv år gammal, så fenomenet är inte helt nytt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ledare2023-04-16 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vid årsskiftet gick hyrorna för affärslokaler i genomsnitt upp med elva procent. Innebär det att marknadshyrorna, i detta ekonomiska läge, gick upp lika mycket? Naturligtvis inte. Uppgången var ett resultat av uppräkningar i existerande hyresavtal. Men mycket talar ju för att den verkliga marknadshyran i själva verket sjunker när det sker en förskjutning mot näthandel, när konjunkturen är svag och svenska samtidigt handlar mindre.

Den som nu ska hyra ut tomma affärslokaler utan befintliga hyresgäster lär upptäcka vad marknadshyran är.

Jag skrev för en månad sedan om den hotande krisen inom kommersiella fastigheter under rubriken "Binder butikers värdar ris åt egen rygg?"

Så verkar det vara. SVT berättade i veckan om ett butikeras hyresuppror där existerande hyreskontrakt sägs upp i stor skala sedan hyresvärdarna insisterat på hyresuppräkningar i enlighet med ingångna kontrakt.

Anders Holmestig, vd i intresseorganisationen Fastighetsägarna Sverige, försvarar naturligtvis sina medlemmar. Han menar att deras kostnader gått upp ännu mer än hyresökningarna och:

– I den kontexten blir det också rimligt att man höjer hyrorna med 10 procent.

Det kan han argumentera för. Men på en marknad är det inte kostnaderna som i slutändan bestämmer priset. Det är vad kunderna, eller i det här fallet de kommersiella hyresgästerna, är beredda att betala. Det kan mycket väl innebära att marknadshyran sjunker när kostnaderna stiger, detaljhandelsmarknaden viker och de tomma butikslokalerna ökar i antal. Om man ändå insisterar på att höja hyran så är det ju inte så konstigt om man blir av med sina hyresgäster, även om det ställer till besvär för dem att behöva hitta och flytta verksamheten till en annan lokal.

Det är också vad som händer nu. Till SVT beskriver representanter för en rad kedjor hur de nu agerar. Intersport, Åhléns och Ur&penn, H&M , Cervera, Stadium och Elgiganten beskriver detta på ett liknande sätt, men med en varierande grad av kärvhet. Kärvast är nog Abed Al Saffar, vd för Åhléns och CEO på Ur&penn:

– Det finns inte ett kontrakt som vi inte säger upp för villkorsändring.  I de fall vi inte får vår kalkyl att gå ihop, så kommer vi vara tvungna att lämna.

Men Annika Schönefeldt på Elgiganten är nog den som är mest konstruktiv:

– Om jag var fastighetsägare skulle jag lyssna på mina hyresgäster, särskilt i de här kristiderna.

Det är många branscher som försöker skicka notan för alla kostnadsökningar vidare till kunderna. Alla kommer inte att lyckas.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.