Vi gotlänningar får räkna med betydligt sämre samhällsservice

Inflationen och den nationella vårdkrisen slår hårt mot Gotland. Framöver lär vi ha sämre service här än i andra landsdelar.

Beslutet att bygga ny brygga vid Kallbadhuset i Visby togs nog i tid. Frågan är om samma beslut tagits utifrån dagens ekonomiska läge. Då hade det kanske sett ut så här året runt.

Beslutet att bygga ny brygga vid Kallbadhuset i Visby togs nog i tid. Frågan är om samma beslut tagits utifrån dagens ekonomiska läge. Då hade det kanske sett ut så här året runt.

Foto: Kalle Forssell

Ledare2024-10-17 13:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En 50 år gammal ishall och en ännu äldre simhall behöver bytas ut, men Region Gotland har bara råd med en av dem. Eller såg sig i alla fall ha råd med en ny simhall när beslutet togs. Hur man sett på den möjligheten i dag kommer vi aldrig få reda på, men läget har försämrats.

Detsamma gäller den nya bryggan på Kallis, vår egen Golden Gatebro för kryssningsbesökarna och säkert någon mer behövlig satsning som jag glömt bort. Och kommer den idrottshall som är så viktigt för Solbergaskolan och Alléskolan att bli byggd.

Jag ser framför mig hur regionens politiker tvingas dra ner på den samhällsservice vi i dag erbjuds. Verksamheter som ger mycket till många men som inte ingår i regionens kärnverksamhet kommer bli lidande. 

Vi vet att det privata hallbygget som gymnastiken väntat på inte blir av och någon ny hall anpassad för gymnastik lär inte byggas av regionen. I alla fall inte inom en nära framtid. Visbys isburna verksamheter lär nu tvingas kvar bland mögel i en hall som knappt forna DDR hade skyltat med. 

I dagarna har vi fått veta att tjänstepersonerna som arbetat med en förstudie inför ett eventuellt ishallsbygge avråder politikerna för att ta beslut om att påbörja projektet under 2025. Av ekonomiska skäl. För den ekonomiska verkligheten är allt annat än ljus för Region Gotland. Nu återstår att se hur politikerna väljer att handskas med frågan, som knappast blivit mindre kontroversiell nu med den ekonomiska verklighet som regionen lever i.

Simmarna i Visby Simsälskap, de som spelar undervattensrugby i Botteskraparna och andra som ser fram emot en ny simhall hade tur. Det beslutet hann tas innan krisen blev så allvarlig som den är i dag, och projektet har redan lämnat startgroparna. Så en ny simhall lär bli av, om nu inte regionen tvingas dra i nödbromsen trots vad det skulle innebära utifrån skrivelser i de redan upphandlade avtalen.

Detsamma gäller för den nya idrottshallen i Roma.

I dag tvingas regionen låna för att ha råd med skola, vård och omsorg. Nu är regionens samlade tillgångar goda, även om kapitalet till stor del är låst i fastigheter. 

Någon risk för konkurs eller tvångsförvaltning finns inte heller då en kommun, eller region, inte kan gå i konkurs eller tvångsförvaltas, men det negativa flödet måste stoppas.

Från regeringspartierna och Sverigedemokraterna har det sagts tydligt att kommuner och regioner får ta sitt ansvar och se över sina verksamheter. All verksamhet som i dag bedrivs av kommuner och regioner är inte lagstadgad, och bör därför utifrån Tidöpartiernas syn, inte heller bedrivas om kommunerna inte har råd.  

Där sitter Region Gotland fast i dag. Med merkostnader för sjukvården på omkring 300 miljoner kronor som Tidöpartierna vägrar att kompensera regionen för. 

Kvar finns möjligheten att höja skatten och eller dra ner på de verksamheter som inte är lagstadgade. 

Då en skattehöjning på 3 kronor, vilket skulle generera omkring 300 miljoner, knappas är möjlig ur politisk synpunkt, lär vi få se hur pengarna till kultur- och fritid minskas drastiskt samtidigt som hyrorna i exempelvis idrottshallar kommer att höjas.

Vi får helt enkelt inse att här på Gotland kan vi nu med största säkerhet förvänta oss sämre samhällsservice än den som andra kommuner och regioner kan erbjuda. 

Allt beroende på en regering som prioritera skattesänkningar till de rikaste framför välfärdens viktiga verksamheter och de förutsättningar som landets enda ö-region brottas med.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.