Det behövs fler som bidrar till vårt samhällsbygge. Både i befintliga beslutsforum och för förnyelse och återväxt.
Jag tror att många har en gammalmodig syn på politiskt arbete. Som enskild person kan du bidra direkt, utan inskolning via ungdomsförbund eller andra kanaler. Det som behövs är inte politisk erfarenhet utan erfarenhet av det samhälle politiken ska bygga.
Med tanke på att många verkar tro att politiker är ett väldigt välbetalt arbete borde politiken vara full av lycksökare. Lyckligtvis skulle dessa ganska snart upptäcka att de gjort en missbedömning. Vill man tjäna pengar får man nog hitta något annat att syssla med.
Politik är hårt arbete, många kvällar och helger går åt att läsa in sig inför möten. Visst, så är det också, men man behöver inte sitta i en nämnd för att påverka. Det är ju inte i nämnderna som politiken formas, det är inom partiernas interna möten, där politiska förslag läggs fram och diskuteras för att till slut hamna i en linje som partiet bestämmer sig för att driva.
Här har man stora möjligheter till inflytande. Och för partierna vore det väldigt mycket värt att få in mer "opolitisk" kompetens för att kunna lägga fram så underbyggda förslag som möjligt.
Två partier som verkar ha svårt att hålla kvar sina företrädare är Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Fullmäktiges ytterkantspartier hinner inte få in nya ersättare innan dessa avsäger sig och nya ska räknas fram av länsstyrelsen utifrån valresultatet.
Just fullmäktige är annars det perfekta uppdraget om man vill ha överblick över politiken och möjlighet att påverka när besluten slutgiltigt fattas. Regionfullmäktige har 71 ledamöter men det är ändå bara en handfull som syns och hörs i debatten. Här har partierna ett lysande tillfälle att visa upp partiets bredd.
Vill partierna använda några av sina mandat för att "skola in" nya företrädare skulle det fungera hur bra som helst. Det går snabbt att komma in i arbetet och förmodligen väcks också en önskan att få komma in tidigare för att kunna påverka tidigare i processen och då är man mogen att träda in i en nämnd där det krävs mer av var och en eftersom man är färre ledamöter.
Flera partier har börjat rikta sig mer utåt och erbjuder olika utbildningar för den som vill bli politiker. Det är jättebra och har också lett till att några hittat in i politiken och etablerat sig som politiker.
Jag har ju tagit upp det många gånger förut men jag efterlyser fortfarande större aktivitet på individnivå hos våra gotländska politiker i sociala medier. Personliga uppdateringar på Facebook och Instagram där man beskriver politiken på ett mer personligt plan.
Lars Thomsson är ett föredöme med sina veckorapporter via filmer på Facebook. Han har hittat ett format som fungerar bra och visar att han har ett uppriktigt engagemang för att berätta om sitt uppdrag i riksdagen och vad han jobbar med, samt för att bjuda in till dialog. Helt utan färdigt manus på politiska utan med sina egna ord och sitt eget perspektiv.
Oavsett om man håller med om politiken eller inte bygger det förtroende, inte bara för sig själv utan även för politiken.