Varför stämmer regionen i en tom och torrlagd bäckfåra?

Man ska enligt ordspråket stämma i bäcken för att flödet av vatten inte ska bli för stort, men nu stämmer regionen i en tom bäck.

Stefan Hollmark, regiondirektör, som beslutat att minska medias och gotlänningars insyn i regionens beslutsgång.

Stefan Hollmark, regiondirektör, som beslutat att minska medias och gotlänningars insyn i regionens beslutsgång.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2024-02-15 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För snart åtta år sedan när jag började på det här jobbet hände något som fick mig att reagera på ett felaktigt sätt. En fråga som fanns med på regionstyrelsens arbetsutskotts dagordning fick många att rasa. 

Jag kommer inte ihåg vad fråga handlade om men reaktionerna var kraftiga och fullt begripliga. Så begripliga att inte ens politikerna hade släppt igenom frågan, även om den inte hade uppmärksammats. Det blev som jag såg det ett herrans liv helt i onödan, då de problem som uppdagades ännu inte hade tagits upp av politiken som ju ändå är de som tar besluten.

Så när vår nya regiondirektör, Stefan Hollmark, nu är ute och stryper medias möjligheter att granska de frågor som regionen tänker ta upp i den politiska organisationen har jag ändå viss förståelse. 

I ett svar på den insändare där redaktionsledningen på P4 Gotland tar upp borttagandet av RSAU-dokumenten skriver Hollmark: ”Skadan av att felaktig information sprids är större än värdet av att få snabb information, som sedan visar sig vara felaktig.”

Jag håller som sagt med Hollmark i hans analys, men hade det varit fler frågor som blivit behandlade på liknande sätt som den där för över sju år sedan hade hans beslut också haft bäring på verkligheten. 

För det jag också lärt mig under mina snart åtta år på en nyhetsredaktion är att media tar ett stort ansvar. Om ni bara visste vad mycket en seriös nyhetsredaktion har koll på, men som aldrig blir publicerat. Pressetik och samhällsansvar är två orsaker, men också hänsyn till person, gör att bara det som har ett nyhetsvärde publiceras men på ett seriöst sätt. 

Visst kan det finnas undantag, men då har ju regionen ett ansvar att utbilda både journalister, publicister och allmänhet genom att på ett pedagogiskt sätt förklara hur en politiskt styrd organisation fungerar.

Handlingarna, som Hollmark inte längre vill att allmänhet och media ska ha tillgång till, har ju under många år förbättrat medias och gotlänningarnas möjlighet till insyn i regionens verksamheter. Möjligheten att i ett tidigt läge sätta sig in i viktiga och inte sällan komplicerade frågor är ju avgörande för att vår demokrati ska kunna fungera på ett bra sätt.

Att kunna följa hela flödet är också ett bra sätt att lära sig hur regionen fungerar. Att en fråga inte är klar för att den finns med på RSAU:s dagordning utan kan ändras under tid är i sig bra att ha kunskap om.

Finns inte möjligheten att följa ett ärende från början till slut och att frågor blir diskuterade för sent, är det ju även för sent att argumentera för en bättre lösning än den som ligger för beslut eller i värsta fall redan beslutats.

Detta med "Undanhållande av information" är ju en av de fem ursprungliga härskarteknikerna, där möjligheten till medverkan i beslut inskränks. I en tid då beslut inom regionen tas i ett allt tidigare skede i beslutsprocessen minskas möjligheten drastiskt till påverkan för de som inte sitter på de högsta politiska uppdragen. Något som aldrig är bra i längden.

Jag undrar, trots regiondirektör Hollmarks förklarande insändare, varför detta händer då det i mina ögon inte är ett problem? 

Är det en förväntad syndaflod som får regionens nya ledning att minska den tidigare regionledningens öppenhet och transparenta dialog med oss gotlänningar?

För det som regionen och Regiondirektör Stefan Hollmark nu gjort kan liknas med att stämma i en torrlagt och tom bäckfåra. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.