För någon vecka sedan hörde jag ett reportage på P4 Gotland där polisen på Gotland meddelade att de har blivit fler.
Till P4 Gotland säger Polisområdeschef Fredrik Persson att detta ”bara är positivt, det innebär ju att vi har möjligheter att utveckla vår verksamhet”.
Ett litet problem har trots allt uppstått då polisen har så många anställda att polishuset blivit för litet. De är helt enkelt tvungna att utlokalisera delar av verksamheten.
Härligt tänkte jag, och såg framför mig hur poliser utlokaliserades till några av öns större samhällen. Hur det exempelvis kunde öppnas polisstationer i både Hemse och Slite för att komma närmare gotlänningarna och därmed öka tryggheten både på norra och södra Gotland. Dels genom att bara finnas synliga, dels för att vara närmare de brott som begås utanför Visby.
För även om vi inte har samma avstånd mellan polisstationerna och brottsplatserna som i Norrland så finns det utmaningar med den gotländska geografin.
Det skulle vara bra med fler polisstationer och vad jag kan se är det många år sedan det fanns polis stationerade i de bägge centralorterna för norra respektive södra Gotland.
Men ack vad jag bedrog mig. Den utlokalisering som nu görs blir geografiskt rätt kort. Från Polishuset på Öster flyttas nu allt fler polisanställda in i Riksantikvarieämbetets hus i Visby.
Nu kan jag visserligen förstå att det finns behov av att flytta hela verksamheter, exempelvis är både Polisens kontaktcenter och bedrägeriutredarna redan utlokaliserade till Riksantikvarieämbetets hus, men det borde väl ändå finnas stora möjligheter att utlokalisera även den verksamhet som står medborgarna nära i form av uniformerade poliser.
Så varför inte öppna polisstationer där områdespoliser får möjlighet att verka. Enligt Polisens egen hemsida satsar Polisregion Stockholm, vilken är den Polisregion som Gotland tillhör, på att stärka den lokala närvaron, men bland annat fler områdespoliser vilka har följande uppdrag:
”En områdespolis arbetar med kontakt- och förtroendeskapande arbete utifrån den problembild som finns för det aktuella området. Lokalkunskapen är till stor nytta.”
Och hur får man bättre lokalkunskap än att ha sitt dagliga arbete utlokaliserat till exempelvis Hemse eller Slite.