I krisen provas tillit och tilltro

Så kom de då, Gotlands första fall av coronasmitta.
Antalet experter på virusspridning och pandemier ökar dock i en mycket snabbare takt än antalet smittade.

Lyssna på myndigheterna, ingen har bättre kunskap än dem vad du än läser på internet.

Lyssna på myndigheterna, ingen har bättre kunskap än dem vad du än läser på internet.

Foto: Martin Meissner/TT

Ledare2020-03-13 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är bedrövligt att se hur gemene man tror sig veta bättre än expertis och all krisberedskap.

Det är skrämmande att se att så många svenskar på allvar verkar tro att våra myndigheter består av ett antal lallare som gissar lite kring det som händer och hur det ska hanteras. Tyvärr visar detta sig mer och mer i alla möjliga frågor där folk i olika kommentarsfält sprider bevis för en skrämmande okunskap och brist på logiskt och kritiskt tänkande.

För alla dem som ständigt jobbar med just detta som mål: att minska tilltron och förtroendet för samhällets institutioner, är situationer som dessa rena julafton. Man kan elda upp folks oro och kila in ännu en kil för att skada tilliten.

Därför är det ännu viktigare för alla som kanske bara sprider vidare konstigheter "för säkerhets skull" att tänka till ännu en gång innan man delar "Theylietous5734" som påstår sig ha svar som länder och myndigheter vill hålla hemliga.

I kriser som en allvarlig smittospridning är det viktigt att lita på att myndigheterna har koll. Även myndigheterna kan göra misstag men de är fortfarande de som har bäst förutsättningar att fatta de rätta besluten.

Mediernas uppdrag är att vidarebefordra korrekt och relevant information i en kris. Men också att ställa alla tänkbara kritiska frågor för att både skingra oron för att misstag begås men också för att myndigheterna ges chans att förklara mer om sina beslut och sitt agerande. 

Att en reporter ställer en kritisk fråga innebär inte att reportern personligen tycker att något misstag har begåtts. Vare sig det handlar om corona-smittan eller någon annan incident.

Hellre än att använda all energi åt att ifrågasätta expertisen kan vi bidra med att dra vårt strå till stacken för att minska spridningsrisken. 

Tvätta händerna, undvik stora folksamlingar, res inte till de mest drabbade länderna (!), följ myndigheternas rekommendationer.

Det handlar inte om att du klarar att bli sjuk, det handlar om att många andra inte klarar det. 

*    *    *

I går fick vi en lektion i hur man komponerar en motion på Gotlands Folkblad. Detta i samband med att chefredaktören skulle skrida till försvar för att Socialdemokraterna säger nej till en tredje elkabel till Gotland.

Det chefredaktören glömde var att även S-ledamoten hade författat en likalydande motion som den av Lars Thomsson vilken utgjorde exempel på en dåligt skriven motion enligt GF:s bedömning.

Det vore onekligen intressant att få argumenten för varför det är bra att skriva en motion som man ivrigt torgför mot hemlänet men där man sedan trycker på nej-knappen när den väl kommer på riksdagens bord.

Kanske får vi svaret i nästa krönika av Hanna Westerén som gjorde just detta i riksdagen den 11 mars.