Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt en hel del märkliga och anmärkningsvärda saker under coranakrisen och under uppseglingen till den. Den som vill kan hitta många samlade på sajten https://tegnellcitat.se/.
Det är ingen hatsajt med obalanserade utfall och anklagelser. Bara en citatsamling med källhänvisningar.
Ännu ett märkligt uttalande kom i helgen, då Anders Tegnell av Aftonbladet fick frågan om det inte är dags att Sverige byter strategi:
– Vi har ändrat strategi. Vi jobbar väldigt hårt med att försöka begränsa smitta på äldreboenden och det har också visat sig i statistiken att det börjar lyckas.
Vafalls? Om det är en ÄNDRAD strategi att försöka begränsa smittan på äldreboenden, vad i jösse namn var då strategin tidigare?
Nå, i Stockholm har 50 av tidigare 123 coronadrabbade äldreboenden blivit smittfria, rapporerades det i helgen. Det är naturligtvis goda nyheter, men jag hoppas verkligen inte att det är resultatet av någon strategiförändring. Strategin har väl alltid varit att skydda riskgrupperna mot smittan. Att man har misslyckats med denna strategi är en annan sak.
Medan förtroendet för Folkhälsomyndigheten och regeringen sjunker så tillkännagav Världshälsoorganisationen WHO i helgen att den anser sig ha skäl att hoppas på ett vaccin mot covid-19 innan året är slut. Det kan i så fall innebära att de länder som lyckades trycka ner smittspridningen av coronaviruset slipper att drabbas av en andra våg av smittan.
I Sverige hade häromdagen dittills 4 350 invånare rapporterats som avlidna av covid-19. I Norge var coronadödsfallen då 236.
När den svenska strategin, hur den nu ser ut, i efterhand ska utvärderas, så verkar det allmer sannolikt att detta kommer att ske i ljuset av eftertankens kranka blekhet. Men det gäller då att skilja på olika sorters fel. Å ena sidan strategiska fel begångna på grund av bristande kunskap och legitima felbedömningar. Och å andra sidan fel som regeringens misslyckande med att utöka testningen för corona. Och hur man misslyckades med att hålla smittan borta från institutionsboende i riskgrupperna.
En sak som behöver granskas är hur Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen länge nedtonade eller rent av avfärdade riskerna med coronaviruset för Sverige.