Det finns delar av vår fina ö som inte är anpassade på ett säkert sätt. Mycket av Visby innerstad är av förklarliga anledningar inte anpassade för våra krav och villkor på säkerhet.
Men det finns även exempel på nyare byggen som är direkt farliga. Jag tänker bland annat på bryggan vid Kallbadhuset där badare och vanliga flanörer halkat omkring under en längre tid. Troligen har flera olyckor inträffat men utan att det satts in åtgärder. Tills en anställd under arbetstid råkade ut för en halkolycka på betongbryggan. Då blev det fart och bryggan stängdes av.
Ett annat nyare bygge som är direkt farligt och som orsakar fallolyckor lite då och då är den stora fina trappan inne i kongressbyggnaden Wisby Strand. Jag tänker på trappan mellan det övre planet och entrén. Uppför går det bra. Då ser man skillnad på de olika trappstegen, men nerför är det värre.
Trappstegen har samma mörka färg och de små lamporna tenderar att blända en på ett sätt som minska möjligheten att se var det ena trappsteget slutar och det andra tar vid. Det tillsammans med att höjdskillnaden mellan trappstegen är förhållandevis liten gör att man lätt missar det sista trappsteget. I dagsljus funkar det rätt bra då ljusinsläppet från de stora glaspartierna är riktigt bra. När mörkret faller och belysningen är fullt på blir det lite svårare att gå ner. Men när arrangörerna fixar till med lite "mysbelysning", vilket det var i lördags, är det rent vanskligt att gå ner för den.
Denna osäkerhet kände jag redan första gången jag skulle gå nedför trappan. Vid det näst senaste tillfället som jag var där sa vi det till varandra i sällskapet att trappan var otäck att gå i. I lördags var det min tur att falla som en klubbad oxe när jag klev rätt ut i luften från det näst sista trappsteget i tron att jag var nere på golvet. Som tur var tog knäna emot den värsta smällen och flera vänliga själar var snabbt framme för att kolla till mig och hjälpa mig upp på bena igen. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till er. Och för sakens skull bör jag väl tillägga att jag vid tillfället var helt nykter, så slipper den diskussionen komma upp.
Att man bygger en trappa som inte är säker att gå i kan jag på något sätt förstå. Det är inte lätt att tänka på alla detaljer när man bygger en helt ny stor byggnad där utseendet är viktigt. Men att trappan inte åtgärdats efter 16 år är knappast godkänt. Men det är väl för många kockar i Wisby Strand soppan och frågan är vem som har ansvaret för trappan och de som går i den.
Regionen äger byggnaden via sitt helägda bolag Wisby Strand Congress & Event Gotland AB, vilket i sin tur anlitat olika bolag för att driva verksamheten. I dag är det NT Management AB, men de kan inte hållas ansvariga för 16 års blundande.
Den stora frågan är vem man vänder sig till med sina klagomål, olycksanmälningar eller vittnesmål om olyckor? Jag tar för givet att fler än jag reagerat på trappans utformning och känt sig osäkra. Jag vet att många snubblat till och jag vet att jag inte är ensam om att ha fallit i trappan. Ändå görs inget.
Måste det till en arbetsolycka, som på Kallisbryggan, innan den farliga trappan slutligen åtgärdas?
Hyra 2024
Man hade ju hoppats att Hyresgästföreningen och Gotlandshem kunde ta det ansvar de har för hyressättningen efter förra årets gemensamma genomgång av regelverken, men den förhoppningen grusades redan i november. Jag blir besviken, men tyvärr inte förvånad. Parterna verkar ha grävt ner sig alldeles för djupt i respektive förhandlingsvärn.