Verklighetens Gilead finns bland annat i Iran

Samtidigt som femte säsongen av "The Handmaid´s Tale" nyss börjat sändas i Sverige överträffas fiktionen genom vidriga scener från verkligheten.

En av verklighetens "commanders", Irans president Ebrahim Raisi.

En av verklighetens "commanders", Irans president Ebrahim Raisi.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Ledare2022-09-21 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Verklighetens Gilead finns i Iran. Bland annat. Där lever knappt 84 miljoner människor i en islamsk diktatur sedan 1979 då landets monark (shah) störtades och ersattes av en islamistisk regering ledd av en renlärig. Iran gick från en dag till en annan från att vara en sekulär konstitutionell monarki till att bli en auktoritär islamisk republik.

I över 40 år har omvärlden sett på när ett folk förslavas under religiöst förtryck. Samtidigt som vi ser kvinnoförtryck som underhållning i serien "The Handmaid´s Tale" utspelar sig liknande scener i vår omvärld, nu och här.

I Iran släpades nyligen 22-åriga Mahsa Amini in i en bil av "moralpoliser" för att hon inte bar sin slöja på rätt sätt. Hon dog sedan i fängelset under oklara omständigheter, polisen säger att hon fick en hjärtattack. Dödsfallet har lett till stora protester och modiga kvinnor riskerar sina liv när de sliter av sig sina slöjor och klipper sitt hår för att visa att de fått nog.

Det går att känna desperationen bakom dessa protester, deras mod får inte mötas med tystnad. Och gör det lyckligtvis inte heller. Hela världen ser och hela världen reagerar.

De flesta i Iran går i skolan och utbildningsnivån är hög, därför kan det underliggande missnöjet, särskilt bland landets unga, leda till en ny revolution. Där mullorna störtas och demokratin kan få fäste.

Dessa röster i Iran behöver vårt stöd och vårt agerande. 

Iran och Sverige har långvariga historiska band genom handel. Det blev stor uppståndelse när kvinnorna i en svensk delegation bar slöja under ett besök i Teheran 2017. Bland andra dåvarande handelsminister Ann Linde valde att ta på sig en slöja inför mötet med de iranska ministrarna.

Istället för att använda tillfället för att markera mot förtrycket valde man att vika ner sig, för att inte riskera viktiga kontrakt för svensk handel. Borde man inte använda sina handelskontakter mer för precis detta? Att använda sin privilegierade sits för påtryckningar mot länder som förtrycker sitt folk och nekar dem demokratiska rättigheter?

Män i många länder anser sig ha rätten att bestämma särskilt över kvinnor, hur de ska klä sig, vad de får göra och inte. Vi ser det i USA genom hur aborträtten dras tillbaka eller helt försvinner. Vi ser det i Iran där kvinnor dör för en felaktigt draperad tygbit.

Det är dags att förfasas lika mycket över detta som över skräckscener från fiktionens Gilead.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.