Två år utan intresse av att veta hur det stod till

Ibland måste man sätta ner foten. I dag är en sådan dag.

Även politiker har ansvar att inte bara tycka utan också ta reda på hur saker och ting ser ut i verkligheten.

Även politiker har ansvar att inte bara tycka utan också ta reda på hur saker och ting ser ut i verkligheten.

Foto: Bertil Persson / TT

Ledare2022-02-08 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Det här eviga försvaret av privat åldringsboende som Eva Bofride ägnar sig åt är knappast hållbart".

Ingrid Thunegard, 27 jan 21.

"Nu är det svårt för till och med Rolf Öström och Eva Bofride att prata om att vi socialdemokrater driver kampanj med målet att svartmåla". 

Meit Fohlin 5 februari 22.

Jag är så innerligt trött på dem som viftar bort frågeställningar och invändningar i sak och menar att jag blint försvarar privata äldreboenden. 

Jag försvarar inte privata äldreboenden som inte sköter sig. Inte offentligt drivna heller.

Jag har aldrig någonsin påstått att berättelser om verkliga brister i äldreomsorgen är att svartmåla. 

Det jag gjort är att under två års tid bett Socialdemokraterna att lägga fram konkreta exempel på dålig omsorg av boende och personal i privata äldreboenden istället för att bara stå med sina plakat om allt elände som skulle kunna hända med en privat operatör i Hemse.

Jag har alltså bett om att bli överbevisad och "satt på plats". Gång efter annan.

Samtidigt har jag försökt sopa rent för min egen dörr genom att aktivt ta reda på hur det faktiskt står till. Om Socialdemokraternas idoga påståenden stämde behövde det ju upp på bordet, för alla att se. 

I början av november 2020 ställer jag första frågan vilka boenden det är som Socialdemokraterna menar inte sköter sitt uppdrag. Man behövde ju inte vänta på att boendena i Hemse skulle tas över av Attendo, man hade redan tre Attendo-boenden att stämma av med. 

I slutet av samma månad frågade jag Attendo hur många klagomål de fått in från regionen eller från facket gällande att verksamheten inte sköttes. Inga alls blev svaret.

För att kolla detta begärde jag ut klagomål och synpunkter för hela 2020 och det visade sig finnas 13 inkomna synpunkter. Fyra klagomål gällde regionens boenden, fyra gällde Attendos boenden. 

Jag kollade också med Kommunal om de hade några ärenden eller frågor rörande dåliga villkor för medlemmar på privata äldreboenden. Det hade de inte.

I slutet av oktober 2021 rapporterade lokala medier om att det redan inkommit ett (1) klagomål på Iliansgården i Hemse efter att Attendo tog över boendet den 1 oktober. 

Jag blev nyfiken och begärde än en gång ut samtliga synpunkter, denna gång för 2021. Det fanns nio inkomna klagomål. Två gällande Pjäsen, ett boendet i Katthammarsvik (under Norlandias drift), ett gällde Åvallegården. Flest klagomål (5) hade kommit in gällande Iliansgården i Hemse. Dock gällde samtliga ärenden den tid när regionen ännu stod för driften. Alltså 8-1 regionen-privat. Fem klagomål för samma boende som fick rubriker för att det "redan" inkommit ett (1) klagomål efter att Attendo tagit över.

Den 14 december publicerade jag svaren på ett antal frågor jag ställt till förvaltningsledningen angående att Håkan Ericsson (S) påstått att det rådde "kaos" på Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse efter att Attendo tagit över.

Cheferna svarade att det finns en oro i personalen, framför allt gällande bemanningen och att vissa är mer oroliga än andra. Man berättade också att Attendo tagit in extra personal och att en bidragande orsak till att det svajade var att företaget först samma dag de tog över visste vilken personal de med säkerhet hade att tillgå. Plus den givna faktorn att det i Hemse liksom övrig äldreomsorg på Gotland och i landet råder brist på vikarier.

Genom detta arbete ansåg jag mig ha en hyfsad bild av läget. I dag vet jag och många andra att man får en bättre bild av att titta på avvikelserapporterna. Med mina återkommande frågor till förvaltningen och den upphaussade debatt som rådde kan det inte ha rått något tvivel om att mina syften var att ta reda på det faktiska läget. Därför tycker jag i efterhand att det är mycket märkligt att jag inte fick nån hint om det som pågick på boendet på Terra Nova.

Nu undrar jag: vad har Meit Fohlin (eller nån annan i S) gjort för att ta reda på hur det ligger till i gotländsk äldreomsorg? Vilka har man pratat med och inte bara om? När man under två års tid har fört fram tesen att de privata aktörerna som affärsidé bedriver undermålig omsorg och personalpolitik borde man ha kunnat hitta i alla fall ett (1) konkret exempel innan Gotlands Allehanda alldeles nyss kunde avslöja bristerna på Attendos boende på Terra Nova. 

Om man tror att äldreomsorgens strukturella problem med hög arbetsbelastning och brist på personal försvinner bara man driver alla boenden i egen regi så tycker jag att man är fel ute. Coronakommissionens rapporter borde stämma till större eftertanke än så.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.