Trafikverkets utredning om framtidens färjetrafik gjordes på uppdrag av regeringen. Det var också regeringen som dikterade förutsättningarna för Trafikverkets utredning. Det beslutet fattades på regeringssammanträdet 23 juli i fjol. Där framgår det klart att det är grundläggande för uppdraget att statens kostnader för Gotlandstrafiken inte ska fortsätta öka. Och dessutom instruerades Trafikverket att kalkylera med kostnadsdrivande krav avseende färjetrafikens miljöpåverkan. Regeringsbeslutet gav Trafikverket i uppdrag att bland annat::
"Analysera och beskriva miljöeffekter av de olika alternativen inklusive hur de olika alternativen kan utformas för att uppnå en fossilfri Gotlandstrafik."
Vad finns det då kvar att laborera med? Det blev nödvändigt för Trafikverket att aktualisera försämringar i trafiken och höjningar av biljettpris och fraktavgifter för att alls kunna presentera förslag som möter regeringsuppdragets krav.
Regeringen består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna har tidigare gjort utfästelser om Gotlandstrafiken som rimmar väldigt illa med regeringsuppdraget. När gotlänningarna har ställt krav så har de varit väldigt inställsamma.
Exempelvis den 6 oktober 2012 hade Helagotland rubriken "S kräver vägpris på färjan". Dåvarande riksdagsledamoten Christer Engelhardt kommenterade:
– Nu har partiet satt ner foten, jag kan inte se det på något annat sätt.
I sin skuggbudget skrev partiet: "Gotlandstrafiken måste ses som en del av det nationella trafiksystemet och ska inte ges sämre villkor än övriga landet."
Men när Socialdemokraterna i regeringsställning har möjlighet att infria gamla utfästelser så agerar partiet alltså helt i strid med detta. Med de förutsättningar Trafikverket fick fanns det ingen möjlighet att presentera en utredning med ett för Gotland önskvärt resultat.
Trafikverket gjorde utredning. Men det är främst Socialdemokraterna som borde vara måltavla för gotländsk ilska. Trafikverket har gjort vad det blivit tillsagt att göra. Och Miljöpartiet? Tja, det är väl ingen som väntar sig något annat än ett snävt Stockholmsperspektiv från Miljöpartiet.
Bland reaktionerna finns gotlänningar som accepterar långsammare färjor. Om de fick konsekvenserna klara för sig blev reaktionen kanske en annan. Dagens trafikupplägg omöjliggörs. Fler färjor måste införskaffas. Trafiken kan behöva flyttas till Västervik och Oxelösund. Och Västervik kan bli enda hamnen där man kan ta en bil med sig. För att nämna några av många möjliga negativa konsekvenser.