Nya telenät utan digitalt handikapp!

Inför krav på anständig täckning när telenäten moderniseras.

Hela Sverige ska både nå ut och nås.

Hela Sverige ska både nå ut och nås.

Foto: Magnus Strömsten

Ledare2022-12-23 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När teleoperatörerna satsar på nyare nät kommer människor att stå med teknik som inte fungerar. Det eftersom den saknar mobilnät att kommunicera med. Det gäller både gammal och helt ny utrustning.

2G- och 3G-näten släcks gradvis ner för att under år 2025 vara helt nedlagda. Orsaker som nämns är bland annat att de tillstånd teleoperatörerna fått av Post- och Telestyrelsen, PTS, löper ut år 2025 samt ett ökat behov av att kunna föra över mer data snabbare.

Detta är inte oproblematiskt. Inte ens i tätbefolkade områden. Trygghetslarm, åtelkameror, bildtelefon för döva och maskiner som kommunicerar med varandra är några exempel på utrustning som ofta kommunicerar via 2G och 3G-näten, och slutar fungera när näten släcks ner. Enligt PTS fanns det 2021 drygt 18 miljoner SIM-kort för kommunicering mellan maskiner. Nedsläckningen innebär alltså ett ökat investeringsbehov för att ersätta teknik som egentligen fungerar, men som saknar mobilnät att kommunicera med.

I mer glesbefolkade landsdelar utgör nedsläckningen utöver kostnaden för befintlig teknik som blir värdelös, också en säkerhetsrisk. Utan mottagning kan du inte ringa efter hjälp. Antalet samtalsminuter i 4G-nätet ökar förvisso, men de 28 procent som inte förs via 4G-nätet och som riskerar att påverkas eller bli helt omöjliga att genomföra på grund av skrotade nät är alltför stor andel för att negligera.

Telia, med bäst täckning, menar förvisso att företagets täcker 90 procent av Sveriges yta. 90 procent låter bra, men de tio procent som saknar täckning motsvarar en yta större än Skåne, Blekinge, Halland, Småland och Öland tillsammans. Och det är ytan som helt saknar täckning. Områden med halvtaskig täckning och dålig datatrafik är inte medräknade.

Att här sätta hoppet till 5G är väl optimistiskt. Det finns förvisso planer på att på landsbygden förlägga 5G-nätet till 900Mhz-bandet, och på så vis förlänga räckvidden. Låg frekvens ger å andra sidan inte möjlighet till snabb datatrafik, vilket är poängen med 5G, men det är möjligt att detta till viss del kan kompenseras av färre användare per mast.

Val av frekvens är dock underställt det faktum att 5-G masterna kräver fiberanslutning för att fungera. Utan fiber blir det svårt med 5G. Mobiltelefontillverkarna kommer dock hitta på ny rolig utrustning för 5G. Som människorna i områden utan fullgod 5G-täckning har högst begränsad nytta av.

Rimligt antagande är att vissa områden kommer att bli utan telefon och att det i andra områden kommer lösas genom en kompromiss mellan datakapacitet och täckning. Med både dålig mottagning och dålig datatrafik som följd.

För att undvika att infrastrukturen på telesidan inte ska bli ännu sämre än den redan är måste PTS hålla emot. Idag har alla teleoperatörerna i 900Mhz-bandet krav på täckning. PTS måste när nu nya frekvensband ska auktioneras ut, införa nya, hårda krav på täckning. Ny teknik är bra men framstegen får inte innebära att människor lämnas helt utan eller med bristande tillgång till basal infrastruktur.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.