Medan regering och opposition presenterar olika förslag inför höstens budgetbeslut är läget för landets kommuner och regioner ännu läskigt oklart.
Alla de satsningar som nu presenteras av regeringen ska finansieras med framför allt det man får tillgång till genom att slopa höjningen av brytpunkten för statlig skatt. En ganska rejäl summa pengar som många kommuner och regioner sannolikt hoppats få del av för att klara det kommande året.
Risken är att regeringen får pluspoäng av allmänheten för sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare samt pensionärer och låter kollegorna ute i landet ta smällen när pengarna inte räcker till att höja statsbidragen för att upprätthålla välfärden i landet.
Eller också finns det en plan som presenteras i sista stund för att skapa största möjliga uppmärksamhet?
Det överskott som Region Gotland skissade på för ett år sedan har sedan dess förvandlats till risk för stort underskott och för nästa år räknar man till och med ett minusresultat redan från början.
Och: vi minns alla som tyckte att överskottet var ett tecken på girighet av en borgerlig allians som inte begrep att pengarna skulle användas i verksamheten och inte "läggas på hög".
Nu styr ett parti från den falangen med ett parti ur den andra. Socialdemokraterna har som bekant en tradition av att i opposition i hårda ordalag kritisera borgerlig politik, men i majoritet inte göra något för att ändra på dessa beslut.
Det ska också bli intressant att höra reaktionerna hur regeringen än gör med pengar till kommuner och regioner. Om de skjuter till pengar: kommer Socialdemokraterna att hylla M-regeringen? Om de inte skjuter till pengar: kommer M att kritisera sin egen regering?
Intressant som sagt.
Det är aldrig populärt att deklarera återhållsamhet och neddragningar. Medborgarna tilltalas mer av utökad service, helst till lägre eller ingen kostnad.
Därför är det här S&M-styret vi har bra för Gotland så till vida att man inte kan peka finger åt varandra. Man har samma beslut och prioriteringar att försvara. Hur det påverkar gotlänningarnas sympatier i nästa val är en annan intressant framtidsspaning.
Det i sin tur öppnar för andra oppositionspartier att locka till sig dem som eventuellt inte är nöjda med S&M-styret i september 2026.
Ett år har snart gått sedan valet som resulterade i det nya samarbetet mellan S och M. Ett politiskt styre som hittills inte gjort nåt väsen av sig och för gemene man är det fortfarande ganska oklart vad man vill med sitt politiska projekt.
Den programförklaring man gick ut med efter valet kunde i stort sett vilket parti som helst varit avsändare av.
Om man tänkt sig ett förvaltande styre för att undvika alla frågor där partierna är på kollisionskurs kan det blir tufft att klara detta under hela mandatperioden.