Ingen fara, du blir inte ensam kvar på ön

Ett mål om folkökning är hursomhelst att spänna vagnen framför hästen.

Du står inte ensam kvar på stranden, med ett blått paraply.

Du står inte ensam kvar på stranden, med ett blått paraply.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-08-18 15:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter några år i rad av folkökningar så minskade Gotlands befolkning under det första halvåret, med 90 personer. Regionens befolkningsmål på 65 000, som tycktes närma sig, avlägsnar sig igen.

Men jag skulle inte säga att det ger någon anledning till oro.

För det första är det en liten minskning och den positiva trenden kan mycket väl visa sig i nästa mätning. Ja, med tanke på att det går bra för ön skulle det förvåna mig om det inte blir så.

Men för det andra – och framförallt – så är målet om ökande befolkning av mycket större intresse för politiken och för Region Gotland som organisation, än för medborgarna.

Regionen tycker att dess uppdrag skulle underlättas av ett utökat befolkningsunderlag.

Medborgarna är mer intresserade av att myndighetsutövningen fungerar, liksom skolor, äldrevård och sjukvård med mera. Ett bra företagsklimat, bra arbetsmarknad och goda boendemiljöer är viktigare än hur många grannar man har.

Jag tycker egentligen att befolkningsmålet är ett väldigt dåligt mål, som kan få regioner och kommuner att göra konstiga, dyra och för de flesta medborgarna ovidkommande saker som avelspremier eller marknadsföringskampanjer för flyttbara fastlänningar. En och annan kommun som av folkökningsskäl tagit emot så många asylsökande som möjligt har skapat sig problem som tidigare inte fanns, åtminstone inte i samma utsträckning.

Regionens mål borde röra den egna verksamheten, att den ska vara effektiv och hålla hög kvalitet. Om både Regionens myndighetsbeslut och dess tjänster håller hög kvalitet så kan det föra med sig att befolkningen växer. Det är i så fall ett resultat att man uppfyllt för medborgarna relevanta mål. Gör jobbet väl så kan ni få den folkökning som ni önskar.

Det kan förstås vara så att befolkningen nu börjar minska på grund av orsaker som verkligen inte är bra för medborgarna. Innebär exempelvis bostadsbristen – de allt högre priserna på fastigheter och bostadsrätter – att fler lämnar ön och färre flyttar till ön än vad som annars varit fallet? Beror minskningen  på alltför litet bostadsbyggande och på att en ökad andel bostadsaffärer där den köpande parten är en fastlänning på jakt efter fritidsboende?

Men återigen: i så fall är det den egna verksamheten och bostadsförsörjningen som Regionen borde bekymra sig över. Undanröj onödiga hinder för nybyggen. Når man detta mål kan befolkningen kanske öka igen.

För övrigt står det nu om bygglov på Regionens egen hemsida:

"För närvarande är handläggningstiden för bygglov cirka 10 till 20 veckor. "

Men Boverket skriver på sin hemsida:

"Du ska få bygglovsbeslutet senast 10 veckor efter den dag då ansökan kom in till byggnadsnämnden eller den dag du lämnade in ytterligare underlag till byggnadsnämnden."

Att leva upp till lagens krav om en effektiv bygglovshantering är ett bättre mål för Gotland, än befolkningsmålet på 65 000.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.