Det pågår ett stort slöseri på jordens resurser. Om alla levde som vi i Sverige skulle vi vara tvungna att använda resurser i form av tre jordklot, enligt Naturskyddsföreningen.
Problemet är att vi bara har ett jordklot.
Vi behöver, oavsett om vi vill eller inte, minska vår konsumtion och förändra vårt konsumtionsbeteende och på så sätt minska det slöseri som pågår. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Men det är inte bara vårt konsumtionsmönster som kan förändras, även vår användning av elektricitet kan och behöver förbättras. Varje producerad watt kräver någon form av resursåtgång och varje sparad watt innebär därför ett minskat resursslöseri. När något är billigt är vi inte så noga med det då slöseriet inte märks i plånboken. Så har vi haft det med elen under många herrans år.
Vi har blivit enormt bortskämde med elräkningar där elnätsavgiften var det som drog på sig vår uppmärksamhet. När nu elpriserna skenar som en följd av en naiv energipolitik och Putins gaskrig mot Europa får vi plötsligt fart. Nu är det olika åtgärder för att spara el som eftersöks, vilket i sig är bra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Det är bara synd att det måste bli en akut plånboksfråga innan vi ser över elkonsumtionen. Det är ju inte så att det saknats varningssignaler. Även om vissa tog varningssignalerna på lite fel sätt.
Någon som kommer ihåg damsugarupproret? Ett av de mest korkade upproren jag hört talas om och jag är tyvärr inte förvånad att Ebba Busch (KD) var en av de som anslöt sig till det. I februari 2021 tipsade SVT i ett inslag att det kunde vara smart att undvika användning av maskiner som drog mycket el under de mest elintensiva timmarna på dygnet. Både för klimatet som för din egen privatekonomi.
Inslaget fick alldeles för många att visa upp sin mest obstinata sida. Här skulle inte någon komma med pekpinnar till dem om när på dygnet de körde dammsugaren. Just därför skulle de dammsuga, köra diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren när elkonsumtionen var som högst.
De problem som köldknäppen, svaga vindar och en undermålig överföringskapacitet i våra stamnät medförde var regeringens fel och nu skulle upprorsmakarna visa sin makt. Ingen kan göra allt men många kan göra korkade saker.
Som tur är har de flesta kommit längre och insett behovet av att se över sitt användande av el. I en artikel i GA den 7 oktober berättar regiondirektör Peter Lindvall om regionens arbete med att jaga kilowattimmar. Jag har uppfattat att regionen jobbat med effektivare elanvändning under många år, men det finns alltid mer att göra när det gäller att förändra beteenden. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Någon expert har räknat ut att den elkris vi nu befinner oss i skulle lösas om hela EU minskade sin elförbrukning med tio procent. Det skulle i sin tur slå direkt på elpriserna som skulle sjunka till betydligt lägre nivåer. Om vi ska göra något som får verkan är det inte frågan om vad politiker kan hitta för kompensationspaket utan ren och skär neddragning av vår elkonsumtion. Något vi kan göra ihop och allihop eller som vi vant oss vid att det heter: Ingen kan göra allt men alla kan göra något.