Jaså? Jaha. På det viset!
Det är det nog många som vill. Själv skulle jag gärna ta över Spotify och Ikea, för att ta två exempel. Men jag förstår i ärlighetens namn inte varför dagens ägare skulle lämna över dessa framgångssagor till mig.
Almedalsveckan har – fram till i år – vuxit så gott som kontinuerligt sedan starten.
Absolut inget ont om Gotlands Förenade Besöksnäring, men organisationen uppstod våren 2014 efter att föregångaren Gotlands Turistförening lades ner 2011, efter 115 års verksamhet och efter att föreningen i jakt på projektmedel försatt sig i svåra ekonomiska problem som medlemmarna inte ville rädda den ur.
När någon vill ta över ett framgångsrikt evenemang så ställer det ju väldigt höga krav på konkretion i de planer man har för evenemanget. Några sådana konkreta förslag har åtminstone inte jag sett till. Gotlands förenade besöksnäring argumenterar inte ens speciellt stark för de mer vaga synpunkter man har på Almedalsveckan.
Det skulle ju också underlätta om Gotlands Förenade Besöksnäring kunde peka på hur man arrangerat liknande evenemang på ett framgångsrikt sätt. Men denna erfarenhet finns ju inte.
Finns det någon idé om varför partierna skulle lämna ifrån sig makten över utvecklingen av ett gigantiskt event där de ska spela huvudrollerna?
Om Almedalsveckans intressenter känner att de på senare år brandskattats under veckan, så är det ju inte uppenbart varför de skulle känna stor tillförsikt inför att besöksnäringen tar över driften. Varför ska de och partierna känna att deras intressen prioriteras framför Almedalsveckans kommersiella intressen?
Gotlands Förenade Besöksnäring kan säkert ha mycket att komma med som skulle vara värdefullt för veckans framtida utveckling. Men istället för att begära att få ta över vore det kanske rimligare att till en början erbjuda ett utökat samarbete och samverkan som med tiden kan växa till något mer, i takt med det ömsesidiga förtroendet och respekten.
När det gäller veckans utveckling så verkar ju åtminstone partiorganisationerna på riksplanet ha insett att det kan ligga ett värde i att komprimera veckan, även om det sker till priset av att två partier får dela på varje dag. Här finns det något att lära av de evenemang i andra länder som i sin tur inspirerats av Almedalsveckan vid sin tillblivelse, som exempelvis Folkemødet på danska Bornholm. Personligen skulle det glädja mig om även Almedalsveckans deltagare inspirerades av Folkemødet och ersatte rosévinet med pilsner.
För övrigt är det på Folkemødet inte tillåtet med andra evenemang under partiledarnas tal.