När jag författar mina ledare försöker jag formulera det jag tänker vilket inte alltid är så lätt. När jag sen går igenom det jag skrivit har jag mina tankar nära i tid och det jag läser blir mer det jag tänkt än det jag har skrivit. Därför händer det att jag gör en annan tolkning av det jag själv skrivit, om jag läser texten någon dag senare.
Med detta i tanke så fick jag lite hicka när jag, efter tips från en upprörd läsare, läste igenom slutet på gårdagens ledare. Då tänker jag främst på meningen som börjar med: ”Det kanske är nu som militär ska gå in...”. Är det något jag inte vill så är det att militären ska ta på sig uppgifter som är rent polisiära. Allt detta med Ådalen -31 i bakhuvudet. Då sköts fyra personer till döds av militära styrkor i samband med en fredlig demonstration. Det får aldrig hända igen.
Men jag har förståelse för en eventuell diskussion om militär inblandning för att förhindra en pandemi som sprider sig explosionsartat. Men där är vi inte än på långa vägar.
Orsaken till att jag ens tänkte tanken var att Sverigedemokraterna, föga överraskande, har nämnt militärt ingripande som en lösning på gängkriminalitet och oro i förorter med socioekonomiska problem. Även Stefan Löfven fick skrap kritik av mig när han lyfte möjligheten att utöka militärens befogenheter i fredstid, just i samband med en diskussion om gängkriminalitet.
Man kan undra varför det inte är några problem att ge förslag på att militär ska gå in i förorter med socioekonomiska problem, men att liknande förslag för att få människor att hålla sig hemma nu i coronatider lyser med sin frånvaro. Covid-19 har redan på den korta tid som smittan härjat i Sverige skördat 180 dödsoffer. Vilket är mer än dem som dödats under de fem senaste åren av det som i statistiken kallas dödligt skjutvapenvåld.
Vilka katastrofala följder skulle ett storskaligt utbrott av covid-19 på Gotland, eller i Åre, kunna leda till. Om antalet smittade som kräver sjukhusvård ökar snabbt, samtidigt som många i sjukhuspersonalen tvingades stanna hemma med symtom. Det är vad vi nu vill undvika och orsaken till att såväl myndigheter som regering är så tydliga med att vi ska undvika onödigt resande.
Nu ser vi, som tur är, att antalet om- och avbokningar på Destination Gotlands påskturer ökar vilket medför att ett färre antal personer nu planerar att åka hit till påsk. Jag tror att många väntar in i det längsta med att boka om eller av sina biljetter, då de flesta har en enorm längtan till vår kära ö. Men de flesta väljer nog till slut att stanna hemma, om läget inte ändras dramatiskt på ett positivt sätt.
Destination Gotland gör också sitt för att minska påskresandet. Först genom möjligheten att oavsett biljett boka om eller av utan kostnad. Vilket i måndags sockrades med ett presentkort på 500 kronor till dem som bokar om sin påskresor. Dessa åtgärder tillsammans med vädjanden där allt från Statsminister Löfvens ord, till gotlänningars egna inlägg på facebook har gett resultat. Så diskussionen om att sätta in militär i arbetet för att minska smittspridningen lär nog inte ens bli av.