Redan första dagen tappar han fattningen, lyfter ut en bråkig elev och blir polisanmäld för misshandel.
Går det att få en bättre illustration över tillståndet i en del svenska skolor? Holm må ha varit ny i rollen som mattevikarie men han har via idrotten lång meritlista som ledare och tränare. Hans vandel går inte att ifrågasätta. Redan under idrottskarriären blev han känd för sitt samhällsengagemang. Ett tag var han på väg in i politiken som socialdemokrat. Frågor om barns och ungdomars hälsa och rättigheter engagerade honom.
Det var alltså inte Caligula som kom inrusande i högstadieklassen som i sin tur inte var någon problemklass. Skolan tillhörde friskolekoncernen Engelska skolan som profilerar sig genom att betona vikten av ordning och studiero.
Själva händelsen verkar ha legat långt från vad de flesta av oss tänker på när vi hör ordet misshandel. Holm flyttade två gånger en bråkig elev genom att ta i honom och lyfta. I efterhand tycker han själv att han gjorde fel.
Om Stefan Holm själv hade fått bestämma hade hela saken gärna ha fått vara överspelad. Men nu är han polisanmäld och det finns många principer inblandade. Frågan om Holm gjorde rätt eller fel som lyfte bort en bråkig elev verka dela Sverige.
Som många andra svenska debatter har den snabbt fått en vänster-högerdimension. Till exempel tycker Anela Murguz på moderata Borås tidnings ledarsida att polisanmälan var orättvis, medan Socialdemokratiska Folkbladets politiska redaktör Linda Westerlind tycker att det är uppenbart att Stefan Holm inte ska arbeta med högstadieelever.
Även bland profilerade skoldebattörer går meningarna isär. Krönikören Maria Wiman tycker att Stefan Holm gjorde en medborgerlig insats som valde att pröva att jobba i skolan. Catherine Sonesson, ordförande för Sveriges lärare i Karlstad, tycker däremot att Holm hade en auktoritär stil och att problemet är att det kommer outbildade till skolan. Sonesson menar att det finns en anledning till att lärare pluggar fyra till fem år. ”Det är ett jobb som inte är för alla människor”, säger Sonesson till P4 Värmland.
Det resonemanget tål att tas ett stycke till. För varför är det många outbildade vikarier i skolan? Varför byter många behöriga lärare yrke? Hur kommer det sig att just lärare så ofta är sjukskrivna? Varför har lärarutbildningarna svårt att locka och hålla kvar studenter? Det finns inte ett enkelt svar. Men stök, bristande disciplin och låga förväntningar på elevernas beteende spelar definitivt en roll. Många av oss hade nog stått ut kortare tid än Stefan Holm.