Inte Försvarets fel att rätt verktyg saknas

Det behövs lagändringar som skulle underlätta samexistensen mellan Försvarsmakten och det civila Gotland.

Det är svårt att finsnickra med precision om man bara har en slägga.

Det är svårt att finsnickra med precision om man bara har en slägga.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-11-21 20:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I takt med att världsläget i synnerhet i vårt närområde förbistrats har Försvarsmaktens verksamhet givits en högre prioritet. Och när Försvaret ska värna möjligheterna att bedriva både den verksamhet man är öppen med och den som kräver diskretion så kommer dess intressen ibland i konflikt med andra lokalsamhället. Et sådant exempel skrev GA om nyligen, sedan Försvarsmakten sagt nej till en solcellspark på Näsudden som skulle kunna ha gjort bruk av vindkraftens befintliga ledningar.

Det bekymrar mig när reaktionerna på sådana händelser, även från medborgare som borde veta bättre, uttrycker total skepsis mot att Försvarsmaktens agerande är grundat i verklig omsorg om vår gemensamma säkerhet. Som om Försvarsmakten i brist på annan underhållning på pin kiv skulle jävlas med dem som vill investera i exempelvis energiproduktion. Eller som vill bygga sig ett hus. För bygglov i området kring skjutfältet är ju ett annat exempel där Försvarsmakten gripit in på ett sätt som begränsar övriga samhällets utveckling.

Av GA:s artikel om solenergin på Näsudden framgår att det finns teknologi för solenergi som innebär att man skulle kunna bygga en anläggning som inte vore störande för Försvarsmaktens verksamhet. Tyvärr finns det inte lagrum för ett bygglov som garanterar att denna teknologi används när bygglovet väl är utdelat. Om detta lagrum fanns så skulle solenergin på Näsudden och Försvarsmakten kunna samexistera. Det gäller även andra anläggningar som Försvarsmakten haft synpunkter på.

På ett liknande sätt förhåller det sig med skjutfältet. Försvarsmakten känner ett begripligt behov av att skydda sina egna möjligheter att använda ett skjutfält som är helt centralt för Försvaret och dess återetablering på ön. De som vill bygga i områden som berörs av skjutfältets verksamhet, skulle säkert, om det gick, skriva på bindande avtal om att de accepterar de störningar de skulle utsättas för. Läget uppväger för att det skjuts och bullras ibland. Men det finns ingen möjlighet att sluta något sådant avtal där man avtalar bort bullerlagarna, vilket gör att Försvarsmakten och de hugade husbyggarna inte är fria att komma överens. Genom att vara tillåtande så skulle Försvarsmakten öka risken där man försätter sig i en situation där skjutfältet blir mindre brukbart.

Det är riksdag och regering som kan skapa en situation som ger Försvarsmakten och övriga Gotland att söka samförstånd istället för att tvingas in i konflikt.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.