Är bruden en ägodel som överlämnas av fader till maken?

Ska fadern få lov att lämna över dottern till den blivande maken eller är det en förlegad sed. Ja den frågan debatteras nu hårt.

Kung Carl XVI Gustaf överlämnar sin dotter, bruden kronprinsessan Victoria, till Daniel Westling. Nu vill kyrkopolitiker se ett slut på den förlegade seden.

Kung Carl XVI Gustaf överlämnar sin dotter, bruden kronprinsessan Victoria, till Daniel Westling. Nu vill kyrkopolitiker se ett slut på den förlegade seden.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ledare2024-09-01 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Två socialdemokrater i kyrkomötet har lämnat in förslag om att få ”bort bruket av brudöverlämning vid vigslar i Svenska kyrkans ordning”.

Att fadern överlämnat dottern till hennes blivande make under bröllopsakten var något som jag trodde tillhörde historien. 

Men tydligen dammades den, i mina ögon lite unkna seden, av när Kronprinsessan Victoria överlämnades från Kungen till den blivande prinsen och maken. Nu är ju kungahuset inte en institution som ligger i framkant när det gäller jämställdhet så tilltaget att kungen överlämnar sin dotter till den blivande mannen känns inte särskilt oväntat.

Men att kungahusets svårigheter att anamma lite modernare seder skulle ge ringar på vattnet var ju inte bra. Samtidigt är jag tveksam till om de som tog efter Kungen gjort det för att de ser kvinnan som en ägodel.

Vem tror sig äga kvinnor i dagens moderna samhälle förutom religiösa extremister inom olika religioner. Eller för den delen män med skadliga kontrollbehov. Men varken religiösa extremister eller män med skadligt kontrollbehov lär bli befriade från sin unkna kvinnosyn om svenska kyrkan förbjuder vigselakter där någon manlig släkting till bruden överlämnar henne till den blivande maken.

I P4 Gotlands rapportering i frågan intervjuas Andrea Bogren, kyrkoherde i Stenkumla församling. Jag blir genast lugnare och lutar mig tillbaka av kyrkoherdens resonemang. Det är tydligt att kyrkan kan hantera denna fråga på ett mycket bra sätt utan att det behövs något förbud. 

De blivande makar som vill gifta sig i Stenkumla församling, och tänkt sig en brudöverlämning, får en bra genomgång av seden. Hur den kom till, vad den innebär och varför det inte längre är lika vanligt. Därefter är det upp till brudparet att bestämma hur de vill att akten ska gå till, men jag uppfattade att få anser att kvinnan är en ägodel som ska överlämnas från far till blivande make. Däremot finns det, enligt Andrea Bogren, de som ändå vill ha liknande inslag i vigselakten, men då med en helt annan betydelse för brudparet och deras familjer. 

Det är bra att frågan kommer upp till diskussion under kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Däremot är jag till skillnad mot de två socialdemokratiska kyrkopolitikerna tveksam till om det behövs ett förbud mot brudöverlämning vid vigslar i Svenska kyrkans ordning.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.