Inte ska vi väl behöva bygga ett litet kärnkraftverk i Slite

Riksintressen är på kollisionskurs i Slite. Frontalkrock i sikte, kan man säga.

Cementfabriken i Slite. Heidelberg Materials.
Havsvindparken Ran var en möjlig leverantör av el till den elkrävande produktionen av den cement som MSB tycker är riksintressant.
Försvarsmaktens nej till vindkraften väcker frågor om riksintressen, tycker Gotlänningens ledarskribent.

Cementfabriken i Slite. Heidelberg Materials. Havsvindparken Ran var en möjlig leverantör av el till den elkrävande produktionen av den cement som MSB tycker är riksintressant. Försvarsmaktens nej till vindkraften väcker frågor om riksintressen, tycker Gotlänningens ledarskribent.

Foto: Erik Daun

Ledare2024-11-26 04:51
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland ska försvaras. Sverige och världen vill ha cement. Cementfabriken i Slite behöver mer el. Bolaget Ox2 och Ingka Investments vill bygga vindkraftverk i havet utanför Slite. Men Försvarsmakten vill inte det. El från den vindkraftpark som Försvarsmakten vill stoppa behövs på Gotland. Cement behövs till skyddsrum och Försvarsmaktens anläggningar.

Det är rundgång på riksintressen. Vilket intresse ska väga tyngst? Vad övertrumfar det andra? 

Vindkraftssatsningen tolv kilometer öster om Gotland, utanför Slite ser ut att hänga löst. Som med 13 tidigare vindkraftparker riskerar Ran att få nobben. Försvarsmakten gillar inte vindsnurrorna. 

Men just havsvindparken Ran var ju påtänkt som en möjlig leverantör av el till den elkrävande produktionen av riksintressant cement. Det har talats om en eventuell direktkoppling mellan cementfabriken och Ran. 

Efter Försvarsmaktens negativa yttrande om de tänkta vindkraftverken öster om Slite bad Gotlänningens ledarsida om en kommentar. Vad betyder det för Heidelberg Materials i Slite om vindkraftparken RAN inte blir av?  

Från bolagets sida vill de inte uttala sig specifikt om den pågående tillståndsprocessen för Ran. Men i allmänna ordalag lyder svaret:

– Det centrala för att etablera en anläggning för koldioxidinfångning i Slite är att elnätet moderniseras i tid. De senaste veckornas händelser kopplat till den havsbaserade vindkraften påverkar inte våra planer vid Slitefabriken. Däremot är det centralt att utbyggnadstakten av ny elproduktion i södra Sverige möter industrins ökade efterfrågan på el. Kostnaderna för el måste hållas konkurrenskraftiga gentemot omvärlden, för att industrin ska kunna verka i Sverige. Utbyggnadstakten av ny elproduktion behöver öka och vi oroas av att takten är för långsam, säger Albin Carlén, klimat- och energichef, Heidelberg Materials. 

Försvarsmakten anser att den planerade vindparken öster om Slite "skulle medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del". 

Vi har hört det förut. 
Debatten i regionfullmäktige var enstämmig åt andra hållet: Vindkraftparken Ran behövs för Gotlands utveckling. 

Regionfullmäktige beslutade den 18 november att säga ja till vindkraftssatsningen. Parken anses fylla ett nationellt behov av ökad eltillförsel och kan bidra på ett positivt sätt till regionens utveckling, heter det i regionens yttrande till mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt. 

Både den politiska majoriteten anförd av Meit Fohlin (S) och oppositionen med Eva Nypelius (C) i spetsen var överens: Projektet Ran är viktigt ur ett beredskapsperspektiv. För självförsörjning. Ö-drift.  

– Vi behöver den där sortens parker för att klara Gotlands elförsörjning.  Bidra till en spännande industriutveckling, bidra till jobb och tillväxt på Gotland. Ett prioriterat projekt, sade Centerns Eva Nypelius. 

– Det är extra viktigt här. Gotland är en stor utsläppare. Det är otroligt viktigt att vi gör det vi kan för klimatet. Gotland en av tre platser utpekad för att framställning av "grön" cement, sade regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Nyligen föreslog MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att området för cementtillverkning i Slite ska utgöra riksintresse. 

– Tillgången till cement är avgörande för samhällets funktionalitet och därmed för svensk försörjningsberedskap, säger Annika Elmgart, avdelningschef på MSB.

Enligt Heidelberg Materials tillverkas cirka tre fjärdedelar av det svenska behovet av cement i Slite. Förslaget att ge cementfabriken i Slite ett starkare skydd är ute på remiss till den 16 december.

Om fabriken på Gotland, med sina kalk- och märgelfyndigheter, framöver ska utgöra ett riksintresse för totalförsvarets anläggningar, så är ju en förutsättning att det finns el. Annars är det inte mycket bevänt med cementproduktionen. 

Själv föredrar jag havsvindarna öster om Gotland som drivkraft framför ett kärnkraftverk i Slite. 

Det är ju annars ett förslag som dykt upp från olika politiskt håll. Norrmoderaterna lanserade i februari 2022 tankar på ett litet kärnkraftverk i Slite. Liberalerna på Gotland hakade senare på. Ordförande Leiph Berggren (L) tyckte också att det vore intressant att utreda SMR i Slite; små modulära reaktorer.  Alltså att koppla ett småskaligt kärnkraftverk till cementframställningen för att göra den mer hållbar. Partiet var positivt till att utreda frågan.

Jag ser hellre en utredning för att utveckla tekniken för hur vindkraftverk kan samexistera med militärens behov. En satsning för att vässa de där civila sensorerna. Då kanske 121 vindkraftverk utanför Slite stärker Sveriges totalförsvarsförmåga. 
Hellre vindkraft i havet än ett kärnkraftverk på Gotland.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.