Krigets följder får Europa leva länge med

Det pågår ett krig i Europa. En invasion som Ryssland tänkte skulle vara över på två dagar. Det är nu inne på sin sjätte månad.

Bucha, utanför Kiev, efter att de ryska ockupanterna lämnat området.

Bucha, utanför Kiev, efter att de ryska ockupanterna lämnat området.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Ledare2022-08-01 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det Ukrainska kriget drar ut på tiden. Stridsviljan är hög såväl för ukrainare som för frivilliga som försvarar landet. Likaså verkar den ryska regimen trots betydande förluster fortsätta vansinnet.

Till Sverige har det kommit cirka fyrtiotusen av de över fem miljoner ukrainare som flytt landet sedan invasionen i februari. Migrationsverket har tidigare sagt att det visat sig vara enklare att ta emot dessa än man befarat. Migrationskrisen 2015, med dess många problem, är antagligen i färskt minne.

För Sveriges del, precis som resten av Europa, är den utdragna konflikten svår att hantera. Nu flaggar Migrationsverket för att man kommer behöver ett tillskott på sju miljarder kronor för att hantera mottagandet. 

I Sverige finns det fortfarande en utbredd vilja att hjälpa på de sätt som går, såväl vad gäller militärt som de som flyr. Stämningsläget i Europa håller dock på att skifta. Färre är villiga att bidra och fler oroar sig över konsekvenserna av det ryska gasstoppet. Vintern blir en prövning när många européer får svårt att värma sina hus.

Invasionens följder kommer dock att sträcka sig längre än till nästa vinter. Relationen mellan Ryssland och västvärlden har förändrats i grunden. För Ukrainas del är man nu indragen i en konflikt som kommer vara kvar långt efter att det ryska artilleriet tystnat.

Invasionen i februari gick fort från att vara den av Kreml tilltänkta underkastelsen av Kiev på loppet av några dagar till ett långdraget utnötningskrig. Frågan är nu om Ukraina eller Ryssland blir först med att uttömma sina lager av materiel. Mycket beror på hur omvärlden agerar.

Kriget kommer följa länderna i många år framöver. Går man tillbaka till dess ursprung 2014 var det redan då ett vägval för Ukraina mellan att närma sig den Europeiska Union eller göra som Moskva beordrade. Presidenten Viktor Janukovytj valde det senare och blev inom kort avsatt. Strax därefter annekterades Krimhalvön av Ryssland och kriget i östra Ukraina tog sin början. 

Åtta år har gått sedan dess. Konflikten omformar Europas relation till Ryssland och Ukraina kommer antagligen aldrig vara sig likt, nu i stora delar krigshärjat och präglat av den efterföljande förödelsen. Landet har nu en granne som är övertygad om att Ukraina inte är ett riktigt land och borde bli en rysk lydstat. 

Ryssland kommer få leva med att anseendet svärtats. Öppnandet efter Sovjets fall, återhämtningen efter de svåra åren på nittiotalet och de fördjupade relationerna med omvärlden är kastade överbord. Den ryska ekonomin är i ruiner och Putins regim är besatt av ett krig den inte har kapacitet att vinna. Åtminstone så länge väst inte låter Ukraina falla. 

Ukrainas självständighet behöver försvaras och kriget behöver få ett slut. När det sker kan landet byggas upp på nytt. Spåren av kriget kommer dock vara synliga, och kännbara, en överskådlig tid framöver.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.