Det var i mitten av oktober som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beslutade att stänga Staple Ungdomshem AB i Lärbro då myndigheten ansåg att verksamheten kunde göra mer skada än nytta.
Beslutet överklagades och 10 januari meddelade Förvaltningsrätten i Karlstad att IVO:s beslut revs upp. Det var visserligen en oenig Förvaltningsrätt där Rådmannen ville ge IVO, men de tre nämndemännens innebar en majoritet för att riva upp IVO:s beslut.
Nu har vi ett HVB-hem som under närmare tre månader haft näringsförbud på grund av ett myndighetsbeslut som nu visat sig vara felaktigt. I alla fall i första instans.
Om den här domen inte överklagas och vinner laga kraft så blir det trots glädjen att ha haft rätt, inte lätt för HVB-hemmet att starta upp igen. Finns det pengar kvar i kassan? Finns det personal att få tag på? Och finns det kommuner som kan tänka sig att skicka ungdomar till Staple efter den kritik som IVO riktat mot dem. En kritik som inte höll för att stänga verksamheten tillfälligt, men som ändå finns uttalad.
Nu finns ju även Staples svar på kritiken, men det är ändå något som kommunernas socialtjänst behöver ta hänsyn till.
Om det nu visar sig att det inte går att återstarta verksamheten vem ersätter då ägarna till Staple Ungdomshem AB? Och vem tar då ansvar för att ett fungerande HVB-hem tvingas lägga ner verksamheten på grund av ett felaktigt myndighetsbeslut.
Jag tycker att IVO:s makt, att stänga ner fungerande verksamheter innan verksamheterna fått möjlighet att rätta till de problem och felaktigheter som upptäckts, är för stor då den får för stor påverkan på verksamhetens möjligheter att överleva.
Nu är inte Staple Ungdomshem AB det enda HVB-hemmet på Gotland som har blivit tillfälligt stängd under märkliga omständigheter. Även HVB-hemmet Tors Gård i Bro har drabbats av IVO:s iver att vara rikspolitiken till lags, och även här finns det en överklagan från Tors Gård.
Utifrån det som framkommit i media kan jag inte se annat än att IVO får ytterligare en smäll på fingrarna, för i fallet med stängningen av Tors Gård finns det ytterligare märkliga omständigheter. Bland annat en anmälan från polisen angående en före detta anställds beteende efter att anställningen avslutats.
Avslutningsvis. Det är viktigt att landets HVB-hem har en bra verksamhet. Vi kan inte ha HVB-hem där sköra ungdomar blir ännu skörare eller till och med värvas av gäng eller dras djupare in i kriminell verksamhet. Men vi kan inte heller ha en tillsynsmyndighet som överarbetar sitt ansvar till dem milda grad att de ger sig på fungerande verksamheter av mycket luddiga orsaker.
Nu får vi domstolsbeslut på var IVO:s gräns går och när det gäller Staple Ungdomshem AB så fick IVO sig en välförtjänt smäll på fingrarna.