Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kliver upp på Almedalens scen på fredagskvällen. Men det är framförallt som energi- och näringsminister hon i skrivande stund fått uppmärksamhet under veckan. Detta efter ett regeringsbeslut om att ny havsbaserad vindkraft måste betala sina egna kablar för anslutning till elnätet, vilket Vattenfall beskriver som ett hot mot stora vindkraftsprojekt. Något som energiministern besvarade med:
– Är det så att man inte hade ett livskraftigt projekt utan att man fick kostnaden för kablarna ombesörjda av surt förvärvade skattemedel ifrån svenska folket då kan man fråga sig om projektet var så livskraftigt.
Regeringen har gett klartecken för flera vindkraftsprojekt som den förra regeringen länge undvek att fatta beslut om. Statsminister Ulf Kristersson påtalade i Almedalsveckans första tal i tisdags att:
"På åtta månader har min regering godkänt dubbelt så mycket havsbaserad vindkraft, som den förra regeringen gjorde på åtta år."
Man kan ha delade meningar om hur meriterande detta är, men det gör ju också tydligt hur förlamade och oförmögna att hantera målkonflikter som S-regeringarna under de gångna åtta åren varit. Medan Socialdemokraterna – rätt eller fel – framhållit havsbaserad vindkraft som en potentiellt starkt bidragande kraft för Sveriges elförsörjning, så har partiet i praktiken agerat stoppkloss.
Men även om den borgerliga regeringen tydligt uttryckt att alla tillgängliga fossilfria energislag kommer att behövas för att bidra till Sveriges elförsörjning, så har den redan tidigare också understrukit att investeringar i ny energiproduktion ska få en likvärdig behandling. Beslutet att även den havsbaserade vindkraften ska stå för sina anläggningskostnader är helt i enlighet med denna inställning.
Apropå Ulf Kristerssons tal så infriade han mina förväntningar på att vi skulle få se mer av statsministern än partiledaren. Med ett tal som i stor utsträckning kom att handla om socialpolitiken och de samhälleliga förändringar han ser framför sig för att komma till rätta med den kriminalitet och det vapenvåld som går allt lägre ner i åldrarna, så lyckades han med konststycket att samtidigt vara offensiv och avväpnande mot mycket av den kritik som regeringen utsätts för. Det var inget tal med snärtiga utfall mot motståndarna och inte heller något tal för att verkligen elda upp de egna sympatisörerna. Men det var nog helt rätt tal för läget i landet och för den publik han hade i Almedalen.