Jag äter mycket hellre en böna än en bönsyrsa

Kött är bra mat. Och konsumenterna är nyfikna. Men hittills har det funnits en tydlig gräns.

Inget som matkonumenterna bönar och ber om.

Inget som matkonumenterna bönar och ber om.

Foto: Jeff Roberson

Ledare2022-11-14 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så länge jag kan minnas har vi serverats profetior och predikningar om hur vi i en nära framtid ska börja äta insekter istället för andra mer hemtama och resursslukande former av protein. I decennium efter decennium har vi fått vi dessa uppmaningar. Men hur många sexbenta kreatur eller larver glufsade du i dig under veckan som gick?

Under sommaren kanske man av misstag kan sätta något litet flygfä i halsen och svälja det, efter en oförsiktig inandning. Men hur är det annars med insektskonsumtionen? Har vi kommit till insikt? Nix.

När SVT:s Kunskapskanalen sände senaste upplagan av programmet Studio natur var det dags igen. Vi måste börja äta insekter, påstods det återigen. För femtielfte gången.  Muffins med mjölbaggelarver bjöds panelen bland annat på. Som jag sett förut så storknade naturligtvis en av gästerna, som ändå gjorde ett tappert försök att framstå som entusiastisk. Så gick det också i BBC-programmet QI när dåvarande programledaren Stephen Fry skulle ge sig på att knapra någon typ av flygande insekt. Kanderade sådana, tror jag. Någon del av exoskelettet eller täckvingarna hamnade fel och stannade kvar. Han harklade sig både länge och väl efter försöket och beklagade sig innerligt över att han försökt visa sig modig.

När mannen på gatan intervjuades i Studio natur om sin beredskap att äta insekter så var det inte många som ville ha. Till och med veganen var kräsen och föredrog sina vegetabilier. Och i jämförelse med insekter så är jag enig med honom. Behöver jag protein äter jag hellre en böna än en bönsyrsa.

Kan vi inte slippa tjatet om att vi ska tugga i oss insekter, åtminstone tills någon lyckats producera en produkt som säljs i kvantiteter som gör insekterna och larverna till något annat än en näringsmässigt irrelevant kuriositet?

Allmänheten har stor nyfikenhet på nya matvaror. En matbutik från typ 60-talet skulle i dag framstå som extremt torftig. Nu äter vi sushi, chili, thai, ajvar, kimchi och kombucha som aldrig förr. För att ta några exempel ur ett oerhört rikt utbud. Vi tar till oss råvaror, recept och tillagningsmetoder från hela den vida världen. Men inte insekter. Trots alla försök att övertyga oss. Äter ens insektsdietens marknadsförare insekter i någon omfattning? Jag tror inte det.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.