Vi måste ta tillvara alla vuxnas arbetskapacitet

Alla som kan jobba ska jobba, brukar vi får höra från våra politiker med jämna mellanrum.

Dags att fylla arbetsplatserna med nyanställda.

Dags att fylla arbetsplatserna med nyanställda.

Foto:

Ledare2022-08-20 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att ha möjlighet att gå till ett arbete är något som alla som kan jobba borde ha. Möjligheten att ingå i ett sammanhang, känna sig behövd och få arbetskamrater att tjata med är ovärderlig. Att dessutom kunna få en lön och kunna livnära sig själv är mycket värt.

Men det är inte alla förunnat att ha ett jobb. Det finns problem på arbetsmarknaden som försvårar möjligheten att få en anställning. Våra arbetsplatser har blivit så slimmade att personer som inte kan utföra alla arbetsuppgifter som krävs utesluts. Det räcker inte ens med att vara fullt arbetsför utan du behöver också ha tillräcklig kompetens för att kunna anställas. 

Arbetsmarknaden har krympt för de med någon form av arbetsnedsättning, och dit räknas numera också låg eller obefintlig utbildning.

De arbetsplatser som förr kunde ta emot personer som inte hade full funktion i kropp, knopp eller själ anställer andra än fullt arbetsföra.  

Inte ens verksamheter som var speciellt anpassade för personer med funktionsnedsättningar tar längre emot alla. Allt fler lämnas utanför möjligheten till ett arbete eller ens en sysselsättning. 

Nu står vi inför en framtid där vi riskerar en kris på grund av brist på arbetskraft. Då kan vi inte ha en arbetsmarknad som inte tar emot alla som kan jobba men som inte kan utföra alla arbetsuppgifter. 

Jag blev glad då jag i våras fick höra att Regionens hemtjänst tog hjälp av Samhall för att städa hemma hos de med hemtjänst. Regionens omsorgspersonal kunde på så sätt koncentrera sig på omsorgen av brukarna medan Samhalls personal skötte städningen. En brist jag ser i ett upplägg där man delar upp de olika arbetsuppgifterna mellan olika verksamheter är att kompetensöverföringen blir lidande. Om regionen anställde personer för just städning för hemtjänsten, varför inte från Samhall, och att de i sin tur skulle kunna lära sig omvårdnad av undersköterskorna som sköter den delen av hemtjänsten. 

Jag skulle vilja se fler liknande upplägg i verksamheter där det finns möjlighet. En kombination av anställning där arbetsgivaren anställer långtidsarbetslösa för att avlasta ordinarie personal med enklare sysslor samtidigt som de nyanställda får möjlighet att få arbetslivserfarenhet och kunskaper som arbetsgivaren kan ha nytta av framöver.

För att detta ska kunna lyckas behövs resurser i form av lönebidrag och möjlighet för arbetsgivaren att få ersättning för den introduktion som den nyanställda behöver. Går dessa anställningar att kombinera med utbildning upp till och med årskurs nio, eller till och med gymnasiet så det går att fixa högskolebehörighet, skulle det vara ännu bättre. 

Alla som kan jobba ska ha ett jobb att gå till. Det är till gagn för både personen själv som för samhället. Nu när vi står inför en arbetskraftbrist är det ännu viktigare att alla som kan jobba verkligen får ett jobb att gå till. Då måste det också finnas ekonomiska möjligheter för Arbetsförmedlingen att genomföra de åtgärder som behövs och ekonomi för arbetsgivare att ta steget och anställa någon arbetslös. Annars blir det svårt att ta tillvara alla vuxnas arbetskapacitet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.