I dagarna har jag hört talas om två bra sätt att lösa den bemanningsutmaning som vård och omsorg står inför här i landet.
Region Gotland har sedan en tid gjort försök med läkemedelsautomater hos utvalda personer som är föremål för vård eller omsorg. Automaterna matas med rätt medicin och de tider som medicinen ska tas. Den ger sen ifrån sig signaler när det är dags. Om medicinen inte tas ut ur automaten går slutligen ett larm till regionens personal.
Här kan vi snacka om en riktig effektivisering, och inte en omdöpt besparing. Läkemedelsautomaten frigör tid för personalen samtidigt som risken för felmedicinering minskas. Men innan effektiviseringen får verkan måste det investeras i automater. Först kostnader, sedan verkan, oftast i form av större tidsutrymme och mer sällan besparing.
I dag finns 40 automater utplacerade och ytterligare 20 är på väg ut till behövande.
Jag gillar när även vård och omsorg får ta del av ny teknik. Branscherna är kraftigt personalberoende och allt som kan ta över behovet av tillsyn, utan att minska kvalitén, blir då positivt. Att läkemedelsautomater då kan minska behovet av personal som åker omkring på ön för att ge personer medicin ser jag som enbart positivt. På samma sätt som tillsyn på natten kan lösas av kameror.
I bägge fallen är det viktigt att den som blir föremål för den nya tekniken också vill ha den.
I Bodens kommun har man inlett ett samarbete med Spanien för att kunna rekrytera semestervikarier till äldreomsorgen. I Spanien är det överskott på undersköterskor något som Bodens kommun fått information om vilket föranlett till detta initiativ.
De spanska undersköterskorna ska få utbildning i svenska innan de åker till Boden och jobbar inom äldreomsorgen.
Personalen ser med lite oro fram emot sina spanska arbetskamrater utifrån språkkunskaperna. De anställda är oroliga för att de kommer att få mer att göra vilket man kan förstå. Även de ansvariga för äldreomsorgen ser kommunikationsutmaningen, men anser att det ändå är bättre med spansk personal på plats än att gå underbemannad eller tvingas dra in semestern för de anställda. Hur det här försöket kommer att gå blir intressant att följa.
Det här är två sätt att ta hand om äldreomsorgens utmaningar. Två sätt som jag tycker är bra. Att utveckla ny teknik som underlättar vardagen för olika branscher blir ofta bra. Inom vård och omsorg är det viktigt att den personliga kontakten finns kvar mellan personal och de som behöver vård eller omsorg, men i många fall finns det utrymme för ny teknik.
Men teknikutvecklingen går sakta och rekryteringen behöver säkras på andra sätt. Då blir Bodens kommuns initiativ intressant. Det överskott på undersköterskor i som finns i Spanien är ju en källa av kompetens att ösa ur, men inte en outsinlig källa. Här gäller det att vara först för när för många öser ur samma källa sinar den.
När det gäller rekrytering från Spanien ligger Gotland efter och frågan är om den lösningen blir aktuell här.
Däremot kommer läkemedelsautomaterna ge en riktig effektivisering för ön vård och omsorg.
Rättelse.
I onsdagens ledare smög det sig in lite för många nollor. Region Gotlands krav på kompensation för de ökade färjepriserna är omkring 250 miljoner kronor och inget annat.