Nu kan regionen bli ännu bättre vid framtida kriser

Kriser innebär ofta att man i efterhand kan se tillbaka och lära sig av misstagen för att bli bättre till nästa gång.

Nu kan Region Gotland förbereda sig ännu bättre inför nästa kris. Bilden: Vattenprov för clostridium

Nu kan Region Gotland förbereda sig ännu bättre inför nästa kris. Bilden: Vattenprov för clostridium

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-04-13 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kriserna som drabbat Gotland och regionen har nästan avlöst varandra. Först kom Coronakrisen och sen tog sig bakterien clostridium perfringens in Visby med omnejds dricksvattenledningar.

Coronakrisen var en allvarlig kris och minsta misstag kunde bli ödesdigert, medan clostridiumkrisen var av betydligt mindre allvarlig art, men tillräckligt allvarlig för att sätta regionens beredskap på prov.

Jag tycker att Region Gotland klarat av bägge kriserna med betyget godkänt. Allt har inte varit bra från början men mycket rättades till efter hand. Vad som är ännu bättre är att bägge kriserna har resulterat i rapporter där regionens krishantering utvärderats.

Nu har clostridium-krisen utvärderats av konsultbolaget PWC, och då kan regionen läsa och lära för att vara ännu bättre förbered när nästa kris slår till.

Jag gillar det förebyggande och utredande arbetet som Region Gotland gör och jag gillar att rapporterna finns tillgängliga för oss alla att ta del av. Allt från de rapporter som gjorts när något stort hänt till de årliga medarbetarundersökningarna. Och att det inte stannar vid undersökningar och rapporter utan att regionen går vidare för att bli bättre.

Det om något är att marknadsföra sig på ett bra sätt som både arbetsgivare och kommun. 

Vill du börja jobba för regionen eller flytta hit till Gotland kan du få reda på hur mycket som helst. Jag tar för givet att även andra kommuner jobbar med detta, men när det gäller andra arbetsgivare så är det betydligt svårare att få reda på hur de sköter sig i detalj. 

Vi kan inte ens kolla upp de av regionen anlitade entreprenörerna och välfärdskoncernerna även om deras verksamhet bedrivs med våra skattemedel. Den informationen ses som affärshemlighet och skulle kunna skada deras konkurrensförmåga om den kom ut. (Och så sägs det att kommuner har samma förutsättningar vid konkurrensutsättning som de privata entreprenörerna, suck.)

Det är bara när det går riktigt illa, och någon tipsar media som vi får ta del av hur det går till på arbetsplatser som inte lyder under offentlighetsprincipen. Men inte ens då får vi se hela bilden.

Hur ska du som söker jobb på en icke offentligledd verksamhet kunna få en bra bild av din eventuella arbetsgivare och dess verksamhet, så du vet vad du ger dig in på?

Skulle du exempelvis under en anställningsintervju fråga efter de senaste årens medarbetarundersökningar, protokoll från skyddsronder eller annan för anställningen intressant information så blev du nog snabbt bortsållad.

Det finns tillfällen i livet då vi som konsumenter har ett stort ansvar. Exempelvis när vi ska köpa oss ett boende. Då ställs det rätt stora krav på dig som köpare att undersöka både det ena och det andra för att inte riskera göra ditt livs sämsta affär. Men samtidigt har du rätt att få ta del av allt du behöver ta del av. 

Men vid en anställning köper du grisen i säcken, om du inte söker anställning hos någon offentlig arbetsgivare. 

När det gäller Region Gotland vet vi att det ständigt pågår ett förbättringsarbete och nu, när PWC inkommit med rapporten från clostridiumkrisen, kan regionen bli ännu bättre förbered inför framtida kriser.

Marknadsmisslyckanden

Efter min ledare om Socialdemokraternas framtida inriktning där partiet vill ta tag i de nyliberala marknadsmisslyckanden som förvärrar många av samhällets problem skrev Eva Bofride på Gotlänningen helt riktigt att Socialdemokraterna under många av de år som de nyliberala experimenten pågått också haft regeringsmakten. 

Nu vet ju de flesta, även Bofride, att det inte är regeringen som stiftar eller ändrar lagar här i landet utan att det ansvaret ligger på riksdagen. Och om vi då ser hur riksdagen varit sammansatt de senaste 30 åren har vi förklaringen till varför de S-ledda regeringarna inte kommit åt att bromsa den negativa utvecklingen. 

För de senaste 18 åren har vi haft en borgerlig majoritet i riksdagen. Det är under de åren som de flesta avregleringarna kom till. Om de S-ledda regeringarna under de senaste 18 åren föreslagit lagändringar för att bromsa och backa de nyliberala experimenten så hade bland annat Centerpartiet satt sig på tvären och tillsammans med de andra borgerliga och högerorienterade marknadskramande partierna röstat emot S-regeringarnas förslag.

Rättelse.

Svenska Spel har meddelat att det antal medarbetare som fått lämna Visbykontoret är 36 och inte omkring 60 som jag skrev i fredagens ledare. Rätt ska vara rätt

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.