Två gånger om året får Svenskt Näringslivs kommunranking enormt stor uppmärksamhet i media. Men inte nog med det, jag har även upplevt att Region Gotland lägger stor energi på den politiskt färgade rankingen. Visserligen har politikernas utspel runt rankingen minskat men det beror mer på vem som styr och vem som är i opposition.
Nuvarande borgerliga styre vill inte ge uppmärksamhet till den kräftgång Region Gotland gör på rankingen då allianspartierna bygger mycket av sin image på att vara just företagarvänliga. Det var skillnad när de var i opposition. Då var rankingen ett ypperligt exempel på den företagarfientliga politik som de rödgröna förde. Men när regionen nu, under alliansens ledning, ändå tappar 15 placeringar och landar på 251 plats av 290 kommuner är det märkligt tyst från partiernas företrädare. Och lika tyst är det på sidan här bredvid.
I gårdagen GT kunde ni läsa hur regiondirektör Peter Lindvall och regionens tillväxtchef Johann Malmström resonerar kring resultatet.
”Vi är inte nöjda med att vi står still eller backar några placeringar, säger Johann Malmström”. Han säger vidare att ”Det är svårt att säga varför vi inte klättrar” och påpekar att ”Det här är en fråga vi analyserar”.
Regiondirektör Peter Lindvall är besviken. ”Med tanke på det arbete vi påbörjat de senaste åren både inom Region Gotland med också tillsammans med näringslivets organisationer så hade jag förväntat mig att vi skulle fortsätta förbättra oss”, säger han i artikeln.
Jag kan tipsa Lindvall om att en av orsakerna till att Region Gotland ökade någon placering för något år sedan var att andra kommuner höjt skatten, vilket inte ses med blida ögon i rankingen och därmed straffas med minuspoäng.
Men så kommer då en ljusning i mörkret när Malmström påtalar att andra mätningar och undersökningar trots allt visar att regionen är på rätt väg.
Jag ska ge ett tips till Lindvall och Malmström. Lägg er energi på andra och mer tillförlitliga undersökningar så kanske ni kommer framåt.
Jag har alltid varit kritisk till Svenskt Näringslivs ranking då den är politiskt färgad. Om kommunalskatten halverades och regionens alla verksamheter lades ut på entreprenad skulle Region Gotland rusa som en raket på rankingstegen. Oavsett om det egentligen förbättrade förutsättningarna för öns företagare.
Hur just kommunalskatten och andelen privatiserad verksamhet påverkar öns företagare har jag svårt att förstå. Att låg skatt och mer privatisering av offentliga verksamheter är en fråga om politisk syn på samhället är jag däremot helt införstådd med. Och att Svenskt Näringsliv har en politisk agenda är inte heller någon hemlighet.
Svenskt Näringslivs kommunranking ska ses som en politiskt färgad partsinlaga och ska därför inte ges någon större uppmärksamhet. Varken i media eller för regionens verksamheter. Därför blir jag glad när Johann Malmström hänvisar till att Region Gotland använder andra och mer trovärdiga undersökningar för att hitta bra arbets- och samarbetsformer med det gotländska näringslivet.
Det tråkiga är att regionledningen, trots andra och seriösare undersökningar, ändå ger Svenskt Näringslivs ranking så stor betydelse.
Den borde bara tas emot med ett ”jaha”.