Nu för tiden upplever jag att åren bara rusar förbi

Inte kan det ha gått så många år sedan Anders Flanking blev Landshövding och var det inte nyss midsommar.

Landshövdingen Anders Flanking som väljer att lämna sitt uppdrag när förordnandet går ut i september.

Landshövdingen Anders Flanking som väljer att lämna sitt uppdrag när förordnandet går ut i september.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-06-20 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När informationen om Anders Flankings avgång dök upp blev jag först chockad. Min första tanke var att det hade hänt något allvarligt. Att han, eller någon i hans familj, blivit sjuk eller att det var en skandal på Länsstyrelsen under upprullning. 

När jag sedan lugnade ner mig och läste igenom meddelandet från Länsstyrelsen kom nästa chock. Inte nog med att Flankings förordnande går ut i september, det har dessutom redan förlängts en gång. Jisses vad tiden går.

undefined
2019 då Anders Flanking presenteras av Civilminister Ardalan Shekarabi (S) som ny Landshövding på Gotland.

Jag kommer ännu ihåg när Anders Flanking presenterades som Cecilia Schelin Seidegårds efterträdare. Hur jag fick kolla om han verkligen hette Flanking så jag fick hans namn rätt. Nyhetsredaktionen på ”8 sidor” som ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier hade ju faktiskt benämnt honom som Anders Franking en gång 2007. 

Jag minns också hur jag, till skillnad från kollegan på GA, inte såg något problem med hans politiska hemvist. Att ha varit aktiv politiker, partisekreterare i Centerpartiet och statssekreterare såg jag mer som bra meriter. Att ha suttit både i riksdagen och jobbar på Regeringskansliet är det nog få landshövdingar som gjort, och med den meritförteckningen han kunde visa upp såg jag framför mig en person som kan ta den roll han tilldelas och göra det professionellt. Och jag har inte haft någon anledning att ångra mig trots att han skapat färre rubriker än sin företrädare. 

Men då tiden de facto inte stått still och Flanking dels blivit äldre, precis som alla andra, dels innehaft ämbetet i snart sex år har jag en förståelse för hans beslut. När han dessutom har stora delar av familjen på fastlandet har nog hans beslut blivit enklare. Jag kan inte annat än önska honom lycka till där i slutet av september då han lämnar både uppdraget och Gotland. 

undefined
Svenska traditioner i from av en stång från Tyskland och en sång från England som ursprungligen var en nidvisa om fransmännen och deras "grodätande".

Att tiden går snabbare nu för tiden märks också vid alla högtider. Här och nu känns det som om det bara var några månader sedan jag satt och skrev förra årets ledare inför midsommarafton. Men då fakta står i vägen för min åsikt, eller rättare sagt står i vägen för min känsla, så böjer jag mig och respekterar att det gått ett år. 

Jag vet inte hur inställningen att fakta trumfar åsikter ses i dagens Sverige, men jag tror att det är det ett tecken på de 50+ som redovisas vid varje födelsedag något år till.

Eller ska det ses som ett tecken på att min nyhetsbubbla skiljer sig från den nyhetsbubbla som de som anser att åsikter är fakta och att fakta är något som ”klägget” hittat på, lever i. Ni vet de där som tror att 3 personer med 500 trollkonton inte kan ha fel och därför blir kraftigt utnyttjade av något parti med egen trollfabrik. 

De som värnar svenska traditioner som den tyska midsommarstången och den engelsk nidvisa små grodorna vi dansar till, den som ursprungligen handlar om engelsmännens syn på franska mattraditioner.

På tal om mattraditioner, att det inte gått chockvågor genom "svärjevännerna" när Jimmie Åkesson erkände att han inte äter fisk är för mig en gåta. För om det finns någon mattradition som är mer svensk än inlagd sill så får ni gärna höra av er, och att "svärjevännernas" husgud vägrar denna tradition borde ge utslag på Richterskalan.

Men det är väl okej för de egna att vägra traditioner som nyanlända måste ta del av för att få en liten chans att få stanna i landet. 

undefined
Inlagd sill är nog en av de svenskaste traditionerna vi har på våra storhelger.

Skulle en annan erkänna samma sak offentligt hade man väl blivit landsförvisad eller i alla fall utsatt för hat och hot från några troll med många konton.

Men nu när vi närmas oss storhelg ska vi vara snälla mot varandra. Hoppa över gärdsgårdar, plocka blommor, binda kransar och fira midsommar med våra nära och kära eller med helt nya bekantskaper. För Midsommar är den av våra stora högtiden som tillåter flexibelt umgänge och även om jag och min familj inte bryter våra tradition så får andra göra som de vill med både sällskap och mat så länge ni håller sams.

Trevlig midsommar

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.