Jag känner mig alltid ödmjuk när jag får möjlighet att bevaka olika former av demokratiska processer. Uttrycket ”Votering är begärd och ska verkställas” brukar framföras som det vackraste demokratiska uttrycket, men när ordföranden för mötet ”lämnar ordet fritt” får jag en större tillfredsställelse av den demokratiska processen. Det är ju inte alltid som beslut föregås av en votering och även de frågor där man hittar en gemensam väg, visar demokratins kärna. Att ta beslut som så många som möjligt ställer sig bakom för att utveckla verksamheten.
Oavsett om det handlar om debatter och omröstningar i riksdag, regionfullmäktige eller den lilla föreningen är det samma regler som gäller. Förslag ska läggas i tid så alla får möjlighet att sätta sig in i dem. Därefter debatteras den fråga som förslaget tar upp. Sen röstar man och det förslag med flest röster vinner.
När omröstningen är klar går man vidare till nästa ärende och nästa debatt tar vid. Visst kan det förekomma sura miner, men i de absolut flesta fallen blickar man framåt för landets, Gotlands eller föreningens bästa. Personer som nyligen fört en hård debatt umgås och skrattar när det blir en paus.
Under Socialdemokraternas årsmöte debatterades både små och stora förslag som medlemmar och föreningar skickat in som motioner. Allt från placeringen av en enskild busshållplats till våld i nära relation debatterades.
Men även frågor som fler äldreboenden, fler fritidsgårdar och de kraftigt höjda priserna på Gotlandstrafiken diskuterades.
Två motioner som jag vill föra fram behandlade möjligheten för barn och ungdomar med funktionsvariationer att delta i olika verksamheter i regionens regi samt en motion som ville att behovet skulle styra rätten till medicinsk fotvård och inte som nu att det är diagnosen som styr rätten. Bägge inlämnade av Gråbo Bingeby S-Förening.
Alla barn och ungdomar ska ha samma möjligheter att delta i regionens verksamheter, exempelvis verksamheter på fritids och på fritidsgårdarna. Gråbo Bingeby S-förening menade i sin motion att så inte är fallet i dag. Det behövs mer personal och högre kompetens för att även barn och ungdomar med funktionsvariationer ska ges möjlighet att delta på lika villkor.
Motionen vann både distriktsstyrelsens som årsmötets gillande och beslutet blev att Socialdemokraterna på Gotland ska verka för ökad bemanning, högre kompetens och ett ökat utbud av aktiviteter.
Motionen om medicinsk fotvård hade däremot inte behandlats lika välvilligt av distriktsstyrelsen. Motionen beskrev att det i dag finns personer med behov av medicinsk som inte får det behovet uppfyllt då de har ”fel” diagnos. Distriktsstyrelsen menade i sin tur att de tillägg som gjorts av nya diagnoser gjorde behovet av medicinsk fotvård var väl täckt.
Men den debatt som fördes fick distriktsstyrelsen att vända i frågan och Socialdemokraterna ska nu arbeta för att behovet ska styra möjligheten till medicinsk fotvård och inte minskas av snäva krav på diagnos.
Under årsmötet slapp bägge mötesordförandena säga ”votering är begärd och ska verkställas”. Däremot lämnade de ordet fritt på samtliga punkter på dagordningen vilket gör mig ödmjuk inför den demokratiska processens kärna. Att alla är lika mycket värda och att alla ska få komma till tals.