Under den rödgröna majoriteten 2014 till 2018 påbörjades ett arbete för att utveckla olika delar av den gotländska landsbygden. Det jobbades med LIS-områden, landsbygdsutveckling i strandnära lägen, och det jobbades med de lokala utvecklingsbolagen. Det senare utmynnade bland annat i en upprustning av färistar på Fårö och de 10 miljonerna som lades undan för att rusta upp ishallen i Hemse med en helt ny betongplatta.
Sen kom ett val, en pandemi och ett krig och mycket av det strukturerade arbetet lades på is.
Under pandemiåren kunde regionen göra fler enskilda satsningar tack vare alla coronastöd från den S-ledda regeringen. I dag ser det annorlunda ut.
I dag har vi en landsomfattande kris inom de kommunala och regionstyrda verksamheterna. Bara landets regioner beräknas gå med ett underskott på 24 miljarder kronor och sparpaketen står som spön i backen. Gårdagens besked från den SD-styrda regeringen om 6 miljarder i tillskott gör varken från eller till i det stora.
Eventuella satsningar behöver därför göras där de behövs och just nu är behovet av en ny ishall och ett nytt badhus stora i Visby. Det ifrågasätter nog ingen, även om det finns de som vill skjuta upp bygget av ishall på grund av det ekonomiska läget.
Jag har i största del debatterat detta med Kjell Genitz (C), och då utifrån hans ofullständiga och skeva beräkning av de olika satsningarna som gjort i Visby respektive på landet.
Där har vi nog landat i att vi har olika syn på saker och ting. När jag lite ironiskt lägger fram förslaget att en satsning i Visby ska följas av en satsning på landsbygden så nappar Genitz på idén. Jag kan visserligen se att bland annat dubbla markanvisningar är ett bra sätt att få fler bostäder på landsbygden, men att samma sak ska gälla för fritidsanläggningar känns inte ekonomiskt försvarbart.
Och på frågan var ersättaren till de utslitna Solberga och ishallen i Visby skulle kunna byggas tappar jag hakan i förvåning över Genitz svar. Han ser gärna att det nya badhuset byggs i Roma för att ersätta det som lagts ner. Det är ju inte riktigt så hans parti sett på den frågan och att nu gå in och konkurrera med den privata entreprenören som fått köpa bland annat det gamla badhuset är nog inget centerledningen går i gång på.
Frågan om landsbygdsutveckling är viktig, men den måste föras på ett seriöst sätt. När det finns behov av insatser ska de göras. Det gjordes med badhuset i Hemse som nyligen renoverats och det kommer att göras med ishallen i Hemse där en ny betongplatta ska gjutas samtidigt som även andra delar av fastigheten fixas till.
Jag tar även för givet att ishallen i Slite får de resurser som krävs för att driva den. Detsamma gäller badhuset i Fårösund. Bägge dessa är privata initiativ som är viktiga för oss gotlänningar och då främst boende på norr.
Jag hoppas också att regionen gör vad de själva sagt gällande lekplatser i Slite. Hittills har man bara brutit mot sina egna policydokument där det varit tydligt att det först ska byggas nytt innan en gammal läggs ner. I Slite har lekplatserna bara lags ner utan att någon ny ens påbörjats. Än i dag tvingas många av de barn som vill till en lekplats i Slite passera tungt trafikerade vägar, vilket knappas ökar barnens möjligheter att få röra på sig.
Jag hoppas också att arbetet med LIS-områden och dialogen med utvecklingsbolagen tas upp igen på ett strukturerat sätt.
Därmed lägger jag debatten om staden – landet på hyllan för den här gången.