Demokratin hotas av hat, hot och vidlyftiga vallöften

Vidlyftiga vallöften som inte hålls är lika stora hot mot vår demokrati som hat och hot mot makthavare.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en paus under huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en paus under huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt.

Foto: Tim Aro/TT

Ledare2022-11-17 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Många journalister och politiker tänker sig numera för innan de säger eller publicerar något då de riskerar att utsättas för en hot- och hatstorm.

Journalister har sen rätt länge ansetts vara en av de mest utsatta grupperna för hat och hot. Enligt en undersökning som gjordes 2019 uppgav nästan 30 procent av Sveriges journalister att de hotats under de senaste 12 månaderna. Cirka 70 procent hade fått motta nedsättande kommentarer. Att detta påverkar journalister då det är samma sorts artiklar som skapar de stora hot- och hatstormarna är självklart. Då det rör sig om artiklar som är negativa till det som ses som högerpolitik blir det ett demokratiskt problem om just den granskningen inte görs fullt ut.

Annie Lööf, Centerpartiets avgående ordförande, är i dag det tydligaste exemplet på den realitet som många politiker och andra kritiker av högerextremism kan råka ut för. Lööf har på grund av sin inställning mot Sverigedemokraterna blivit föremål för en hatstorm få kan föreställa sig. Under rättegången mot den som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren vittnade Annie Lööf om sin vardag där hon ständigt utsätts för hat och hot. 

Jag trodde jag var härdad och hade läst det mesta men det som Lööf beskrev tog mig fruktansvärt hårt. Det jag själv utsatts för av högerextrema trollfabriker är inte ens en västanfläkt av det som Lööf fått lära sig leva med. 

Jag betvivlar dessutom att hon är ensam kvinnlig topp-politiker om att utsättas för liknande övergrepp.

I Sölvesborg valde Moderaterna nya samarbetspartners efter valet i september. Därmed gick Sverigedemokraterna miste om att behålla makten i det som har kallats för SD:s skyltfönster. Men beslutet från M att byta samarbetspartners blev upptakten till en hatstorm mot Moderaternas frontfigur, Kith Mårtensson. Hon blev så överraskad och chockad över det hat som delgavs henne i telefon, mail och andra möjliga kontaktvägar att hon drog sig från att gå ut. Hon kände sig inte ens säker att gå ut och handla i sin vanliga affär utan åkte till en annan stad för att handla.

Mårtensson har i någon av alla intervjuer hon ställt upp på sagt att hon trodde att beslutet att ingå i det nya samarbetet skulle mottas på ett liknande sätt som beskedet för fyra år sedan, att M skulle samarbeta med SD, togs emot. Då fick hon också mail och telefonsamtal, men på en helt annan nivå. Då var det sakliga frågor och sakliga ifrågasättanden av Moderaternas val av samarbete. Men i stället för en storm mot partiet av sakliga argument blev det som sagt en hatstorm mot henne som person.

Hat och hot mot politiker är också ett hot mot demokratin dessutom riktat mot demokratins hjärta, politikerna.

Men det är inte bara hat och hot som hotar vår demokrati. Även misstron mot politiker och politiken minskar tron på demokratin som styrelseskick. Detta är något som nyttjas från organisationer som vill se ett mer auktoritärt styrelseskick, vilka gör vad de kan för att spä på misstron. Vi har hört hur man från högerextrema sått split mellan det man kalla etablissemanget och ”vanligt” folk. Vi har också fått veta att det finns trollfabriker som inte bara sprider hot och hat utan även inlägg där man utpekar invandrare och politiker på andra sidan som hot mot samhället. 

Men även de vidlyftiga vallöften som nu bryts på löpande band av Tidölaget riskerar att minska förtroendet för politiker och politik. Vilket i sin tur är ett hot mot vår demokrati, precis som det hat och hot som politiker och journalister drabbas av.

Rättelse

Gårdagens ledare med rubriken "Ingen ska behöva leva eller dö som statslös" var skriven av Jehna Al Moushahidi och ingen annan.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.