Fler utomstående experter borde nyttjas av våra skolor

Det kommer allt fler signaler om att det finns delar av skolundervisningen som har brister, och nu tänker jag inte på kärnämnen.

Simon Häggström, föreläsare, författare och polis är en av landets främsta experter på prostitution och människohandel och nyttjas av öns skolor någon gång per år. Men fler experter borde få chansen och oftare.

Simon Häggström, föreläsare, författare och polis är en av landets främsta experter på prostitution och människohandel och nyttjas av öns skolor någon gång per år. Men fler experter borde få chansen och oftare.

Foto: Petra Älvstrand

Ledare2025-02-08 09:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag återkommer ofta till Blå Tågets fenomenala text till låten ”Den ena handen vet vad den andra gör” eller ”Staten och kapitalet” som den heter i Ebba Gröns kortare och punkigare version. I dag tänker jag på textraden ”Skolans uppgift är som sig bör, att skola arbetskraften” som säger så mycket om skolans uppgift. Men jag skulle vilja tillägga att skolan även ska skola eleverna till goda människor och medborgare. 

Texten fortsätter: "Om kvastarna ska sopa bra får man inte slarva med skaften". Utifrån hur det ser ut i dag så anser jag att skolan misslyckas med bägge uppdragen. Trots skolans uppdrag att skola arbetskraften slarvar skolan nu med skaften vilket gör att många elever går ut skolan med små, eller inga, möjligheter att få jobb, och alldeles för många, både nuvarande och utgångna elever, ser brottslighet som ett intressant vägval, vilket knappas gör dem till goda medborgare. 

Och textens sista rader lyder: "Spärrar och kvoter och testprogram, det är ett system för att sålla - Agnarna från vetet och föra var och en till hans rätta fålla."  Nu verkar ju spärrar och kvoter och testprogram fungera, men det blir stora samhällsproblem när för många hamnar i fållan utanförskap.

Utvecklingen av det svenska samhället har med åren utmynnat i ett av världens mest jämställda länder. Kvinnors rättigheter och möjligheter är väl jämförbara med männens, även om det ännu kvarstår en del negativa strukturer. I Sverige krävs det sen några år tillbaka till och med samtycke i våra sexuella relationer, vilket är unikt i världen. 

Men inte ens ett initialt samtycke ger rätt till vilka sexuella handlingar som helst, något som lyser med sin frånvaro när unga kvinnors sexuella erfarenheter diskuteras. För många tjejer har i sina relationer, jag upprepar, i sina relationer upplevt sexuella handlingar de inte velat ställa upp på, men som de ändå känt sig tvingade till. 

I en interpellation från Centerpartiets Gabriella Hammarskjöld, som togs upp under regionfullmäktige i december, ställdes frågor till respektive ordförande i barn- och utbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden om vad som görs på de gotländska skolorna för att implementera den nya undervisningsplanen för sexualitet, relationer och samtycke.

Svaren från de bägge ordförandena visar att det görs många bra saker på våra skolor för att utbilda barnen till goda människor och att en del expertis tas in utifrån, även om lärarna ännu sköter mycket av den här lite speciella utbildningen. Men det finns många experter utanför skolans väggar. RFSL, Ungdomsmottagningen, Locker room talk för att nämna några, som mycket väl skulle kunna få mer tid med eleverna. 

Jag ser gärna att skolan aktivt väljer att ta in fler experter utifrån, och då inte enbart i ämnet sexualitet, relationer och samtycke. I dag är det väl enbart UF, Ung Företagsamhet, som fått möjlighet att på riktigt komma in i skolan för att utbilda våra barn och ungdomar i entreprenörskap, ett ämne som skolan inte riktigt har full kompetens i. 

Tänk om fler experter fick möjlighet att göra något liknande. Jag tänker på fackförbund som skulle kunna ge våra barn och ungdomar en bra grund att stå på inför det kommande arbetslivet. Jag tänker på olika former av personer eller organisationer som jobbar i våra olika demokratiska forum. Politiker och partier men även tjänstepersoner från olika offentliga verksamheter.

Media kallas ofta för den tredje statsmakten och har både ett stort inflytande som ett stort ansvar. På Gotland har vi det väl förspänt med experter inom media, men jag upplever inte att de nyttjas i samma utsträckning som exempelvis UF. 

Nu låter det väl som om jag inte tror att lärare kan lära eleverna något, men då tolkar ni mig fel. Lärare har olika kompetenser i de olika ämnen som de har att undervisa i, och skulle själva kunna lära sig något om de väljer att nyttja experter i en fråga där de själva är experter.

Jag ser dessutom en annan fördel med att skolan tar in utomstående experter som själva kan ta hand om ett antal lektioner. Det frigör tid för lärare att ta hand om arbetsuppgifter de annars har svårt att hinna med vilket i sin tur kan minska deras stress. 

Skolans uppgift är att skola arbetskraften, medborgarna men även de individer vi alla är. Det vi ser i dag är att skolan inte riktigt klarar av att ta det ansvaret fullt ut. För att ge eleverna bästa möjliga utbildning och för att samtidigt frigöra tid för lärarna borde våra skolor nyttja fler utomstående experter. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.