DN/Ipsos-mätningen som presenterades i går visar att Januaripartiernas stöd är stabilt, till och med noteras en liten ökning tack vare att Liberalerna ökar. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna backar alla tre.
Vänsterpartiets roll som opposition mot allt är framgångsrik och partiet har nu 10 procents väljarstöd enligt mätningen.
En notering jag gjorde när jag läste om mätningen var att andelen osäkra väljare inte redovisas. De räknas aldrig med i mätningarna men eftersom just den delen av väljarkåren är kanske mest intressant att följa är det lite konstigt i mina ögon.
Jag tog reda på hur stor andelen osäkra i DN/Ipsos-mätningen var och den låg på 11 procent i december och har legat stabilt på denna nivå de senaste månaderna. Av 100 tillfrågade vet alltså 11 inte vad de ska rösta på.
Förutom de osäkra är det intressant att studera hur snacket går från högerpartierna om hur missnöjda hela Sverige sägs vara med Januariavtalet och den nya konstellationen där borgerliga partier ingått samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Sant är att ingen, inte ens partierna själva, anser att lösningen är optimal. Men det är också otvetydigt så att hittills har partiernas stöd hos väljarna inte påverkats negativt. Om så många hade varit så besvikna borde det synas i just opinionsmätningarna.
Som sagt verkar det snarare som att stödet för högeroppositionen klingat av och Moderaterna fortsätter sjunka till nivåer långt under den som tvingade bort förra partiledaren Anna Kinberg Batra.
För många väljare är kanske inte problemet att hitta ett parti att rösta på. Så länge inget parti har chans att få egen majoritet så innebär ens röst inte bara en röst på det partiet utan på en konstellation man inte alltid vet hur den kommer att se ut. Ändå finns inget annat alternativ än att lägga sin röst på det parti man mest sympatiserar med. Taktikrösta är lika dåligt som partiernas taktiserande där man fokuserar mer på opinion än vision. Men det som kallas det nya politiska landskapet behöver landa hos väljarkåren som ju är van med den traditionella blockpolitiken grundad på vänster-högerskalan.