Jo, ibland är livbåtarna det man ska oroa sig för

Det finns till och med de som ifrågasätter om deras existens är motiverad.

Livbåtar, som är både säkerhet och riskfaktor.

Livbåtar, som är både säkerhet och riskfaktor.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2024-01-06 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hårt väder i veckan ledde återigen till att färjeturer ställdes in. Denna gång på den nordliga linjen som förbinder Visby och Nynäshamn. På den södra linjen, där vindriktningen medgav trafik, satte Destination Gotland in en extratur i vardera riktning.

Jag har ingen synpunkt på inställda turer. Om det är ett klokt beslut vet kaptenen bättre än jag. Och vi har ju ett färskt exempel från Hanöbukten om hur det kan gå när man går ut i hårt väder, när passagerarfartyget Marco Polo gick på grund och läckte stora mängder olja.

Men när Destination Gotland hänvisade inte bara till väder och nedisning utan till att livbåtarnas säkerhetssystem kan påverkas så blir jag kanske mindre överraskad än de flesta. Detta eftersom jag sedan tidigare råkar veta att just livbåtarna är en vanlig anledning till olyckor och dödsfall till sjöss.

En i och för sig gammal undersökning från 2001 av Marine Accident Investigation Branch (MAIB) studerade olyckor i Storbritannien och Australien under en tioårsperiod. Resultatet var nedslående. Dödsfallen till följd av olyckor med livbåtar var fler än de liv som livbåtar kunde rädda. Livbåtar var den vanligaste anledningen till dödsfall och stod för 16 procent av dem, vanligen under övningar eller underhåll.

Nick Yatsenko, titulerad Master mariner, skrev för några år sedan en ledare i tidskriften gCaptain under rubriken  "Why are Lifeboats killing Seafarers?" Varför dödar livbåtar sjöfarare?

Han beklagade där bristen på god statistik över olyckor med livbåtar, men listar i alla fall ett drygt halvdussin genomförda studier, bland annat den jag tidigare nämnt.

Även om han konstaterar att MAIB uppmanat International Maritime Organization att undersöka värdet och behovet av livbåtar överhuvudtaget, så är han själv inte beredd att gå riktigt så långt så anser han att det behövs radikala förändringar både av design och hantering.

Så det kan finnas all anledning att ta oro över livbåtarnas säkerhetssystem på allvar.

För övrigt lär det inte finnas ett enda fall i modern kommersiell flygtrafik då flytvästen räddat livet på någon. Hur det är med sätet som kan användas som "flotation device" framgick inte.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.