Att förvalta ett världsarv är mer än ett lokalt ansvar

Regionen borde sälja muren till staten tycker Riksantikvarieämbetet. Igen. Kanske är det enda sättet att få en långsiktig lösning på omsorgen om världsarvet.

Värdet av Visby ringmur går inte att mäta i pengar.

Värdet av Visby ringmur går inte att mäta i pengar.

Foto: Annika Jansson

Ledare2023-12-29 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I slutet av 1980-talet drog staten in pengarna in för underhållet av Visby ringmur som fram till dess skötts via arbetsmarknadsinsatser (AMS). Ingen alternativ finansiering fanns planerad varför en bred kampanj bildades med namnet: "Rädda Visby ringmur!"

Till skillnad från en mer aktuell slogan med samma innebörd, var det inte bara tomma ord utan en kampanj som gjorde verkstad för att sprida kunskap och skapa förutsättningar för ett långsiktigt underhåll och ett större samhällsengagemang för det unika kulturarvet.

Slutrapporten för kampanjen finns att läsa på RAÄ:s webbplats och är ett intressant dokument. 

Där finns också en mer aktuell och vetenskaplig rapport som skrevs i samband med raset 2012 som  beskriver ringmurens historia och alla insatser genom åren som gjorts för att finansiera undehåll samt reparera och förebygga ras.

Många stora företag har genom åren funnit anledning att bidra med sponsring av muren som ett mervärde och ett naturligt engagemang för kulturarvet, sedermera världsarvet, Visby ringmur, bland andra: Cementa, Penninglotteriet (nu Svenska Spel), Gotlandslinjen, Ericsson, Gotlandsbolaget.

I dag är det fortfarande Riksantikvarieämbetet som förvaltar muren och enligt ämbetes webbplats avsätter man cirka 100 000 kronor per år för underhåll. Kostnaden för större restaureringar kan dock uppgå till flera miljoner.

Nu har frågan återigen aktualiserats och Riksantikvarieämbetet vill inte längre ha ansvar för världsarvet utan tycker det borde ligga på ägaren, det vill säga Region Gotland.

Det kan det så klart göra men i så fall kopplat till en rejäl påse pengar att administrera detta ansvar eftersom ett världsarv är precis vad det heter, ett kulturarv av globalt intresse och betydelse.

De 1,5 miljoner kronor som ämbetet säger sig i genomsnitt lägga per år för att underhålla muren räcker inte enligt Susanne Thedéen, överantikvarie vi RAÄ och tidigare chef för Gotlands Museum, i ett inslag i P4 Gotland.

Hon har så klart rätt i att ringmuren är en "udda fågel" i deras portfölj, men vad ska den då betecknas som i Region Gotlands portfölj?

Den sticker sannerligen ut från ansvaret att driva vård, skola och omsorg för gotlänningarna.

Det är inte första gången RAÄ försöker bli av med ringmurens förvaltning. Senast var det 2019 då ämbetet tyckte att regionen skulle sälja muren till staten och att förvaltningen då, mer logiskt, skulle intrymmas i Statens Fastighetsverks ansvarsområde.

Det är fortfarande ett lämpligt alternativ enligt nuvarande överantikvarien och kanske är det så. Det finns ju inget egenvärde i att regionen står som ägare.

Prislappen skulle vara en krona eftersom muren inte har något marknadsvärde. Det är möjligt räknat murens värde som försäljningsobjekt men murens värde i alla andra aspekter, det går inte att mäta i pengar.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.