Regeringen ska inte vägledas av teknikstrul

Det finns privatpraktiserande veterinärer som är intresserade av att lämna anbud på jourverksamheten.

Jordbruksverket tar inte sitt ansvar för att garantera veterinär beredskap dygnet runt.

Jordbruksverket tar inte sitt ansvar för att garantera veterinär beredskap dygnet runt.

Foto: Karin Israelsson

Ledare2024-07-10 11:13
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen har tillsatt en utredning för att undersöka hur jouren i djursjukvården kan stärkas. Det är en klok ambition men det är tveksamt om ansvarig minister kan lösa problemet.

Det har under flera år rapporterats om hur människor fått avliva djur som blivit sjuka efter kontorstid. Länsstyrelserna har larmat om att slopad jourverksamhet innebär att djur som hade kunnat tillfriskna efter behandling i stället riskerar att avlivas. Med både ekonomiska och känslomässiga konsekvenser för djurägarna.

Det är staten genom Jordbruksverket, SJV, som har ansvar att garantera veterinär beredskap dygnet runt. Ett ansvar myndigheten inte synes ta, eller till med försöker att slingra sig ur.

Bland annat presenterade SJV när frågan utreddes i fjol statistik som inte speglade verkligheten. Syftet verkar ha varit att framställa det som om det inte behövdes veterinärer under natten, trots att hästnäringen påpekade att avskaffad jour skulle innebära att sex hästar dör varje natt.

Nu gör regeringen ett omtag och ska utreda frågan – igen.

”De förändrade förutsättningarna för djursjukvården och tillgången till veterinär beredskap gör att det finns skäl att överväga hur de privata aktörerna kan ta ett större ansvar för beredskap för djursjukvård under jourtid. Utgångspunkten är att det fortsatt ska finnas tillgång till veterinärer dygnet runt”, förklarar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

I regeringens direktiv till utredaren konstateras det att de privata veterinärernas intresse för att delta i jourverksamheten är lågt. Det är inte särskilt konstigt eftersom SJV:s hemsida där veterinärerna ska anmäla sitt intresse inte fungerar.

För att kunna klicka sig vidare måste man välja det distrikt man är intresserad av. Men det enda alternativ som hemsidan erbjuder är Dingle i Bohuslän. De veterinärer som vill samarbeta med SJV kan alltså inte anmäla sitt intresse – såvida de inte arbetar i Dingle. Men i stället för att rätta till hemsidan ska det nu utredas hur intresset kan ökas.

Samtidigt krävs det inga djupare försänkningar i branschen för att veta att det finns privatpraktiserande veterinärer som är intresserade av att lämna anbud på jourverksamheten. Det är anmärkningsvärt att både SJV och landsbygdsministerns kabinett missat detta. 

Det här är inte bra. Först och främst är det inte en förnuftig hantering av skattemedel att initiera en dryga året lång utredning kring att införa en jourskyldighet för veterinärer, när man kommit en bra bit på vägen enbart genom att se till att den egna tekniken fungerar.

Det tyder därtill på en låg kunskap om branschen man har ansvar för. Hade departementet haft bättre kännedom om sin bransch hade det varit svårt att inte fastna för olikheten mellan verkligheten och den bild SJV tecknar.

Under valrörelsen hade KD en hög svansföring i landsbygdsfrågorna, och tjatade mer eller mindre till sig ansvar för sektorn. Inför nästa val måste partiet därför visa väljarna en diger lista med framgångar. Kullgren måste börja leverera.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.