Cementa har (kanske) fått fyra års andrum

Vi är vana med varannan gång "kör" och varannan gång "stopp" när stenbrytningstillstånden ska prövas.

Cementa i Slite får fortsätta sin verksamhet åtminstone i fyra år till.

Cementa i Slite får fortsätta sin verksamhet åtminstone i fyra år till.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2022-12-14 10:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Cementa får fortsätta sin verksamhet även om tisdagens dom skulle överklagas. Nu återstår att se om de som är emot både detta tillstånd och det som kommer inom kort på en längre tillståndstid, samlar sig för att stoppa det korta tillståndet eller om man riktar in sig på att sätta p för Cementa mer långsiktigt.

Nu har man i alla fall i teorin fyra år på sig på båda sidor för att förbereda sig.

I alla de turer som ena gången gett tillstånd i nästa stoppat, för såväl Cementa som Nordkalk och SMA har själva kriterierna inte prövats vad gäller vattenfrågan. Processerna har fastnat i formalia eller att regeringar på olika sätt lagt sig i.

När Cementa nu får tillstånd på fyra år handlar det inte om nån stor utökning utan "avser relativt begränsade nya brytområden (utökning med ca 6 hektar i Västra brottet respektive ca 9 hektar i File hajdartäkten) och ingen fördjupning av täkterna". 

I domen förklaras också att Cementa kallar tillståndet för ett ”bryggtillstånd” då bolaget avser att under tillståndstiden ansöka om ett längre och mer omfattande tillstånd till täktverksamheten i Slite.

Denna ansökan gäller ett tillstånd för omkring 30 år och Cementa planerar att lämna in ansökan under 2023. 

Det går knappast att bryta sten i större skala utan att området påverkar. Det gäller såväl naturen som djurliv och vattenströmmar. Men enligt domstolen är påverkan acceptabel med tanke på verksamhetens betydelse och samhällsnytta.

Domstolen har gjort bedömningen att grundvattenbortledningen inte kommer att skada de våtmarker som utgör skyddade livsmiljöer i Natura 2000-områdena.

Cementa ska också vidta skyddsåtgärder för att "mildra verksamhetens konsekvenser för grundvattenförekomsten. Den beslutade skyddsåtgärden består i att Cementa ska täta (ridåinjektera) del av täktväggarna i Västra brottet, så att mindre grundvatten ska rinna in i täkten".

Domen har också skrivningar om långtgående ansvar för Cementa i det fall vattentillgången skulle sina i området.

Slitefabriken finns alltid med när Sveriges största utsläppskällor redovisas. Arbetet pågår för att minska utsläppen med målet att skapa negativa utsläpp med så kallad CCS-teknik (carbon capture and storage).

Tekniken finns tillgänglig och Cementa menar att om mindre än åtta år ska Slite bli en av världens första klimatneutrala cementfabriker. Från att släppa ut cirka 1,5 miljoner ton till att fånga in ungefär 1,8 miljoner ton koldioxid varje år.  

Kritikerna har ofta inga invändningar i sak på myndigheternas expertutlåtanden. De är rent principiellt emot stenbrytningen och många misstror såväl domstolar som företag och regionen.  

Men det är inte stenbrytningen som sådan som prövas. Den är fullt tillåten och ska ske enligt noggrant definierade krav och villkor. Om det får man tycka vad man vill.

Kalla mig naiv men jag ser inte någon bättre lämpad att avgöra både samhällets behov och naturens skydd än domstolen. Där finns all expertis och alla sidor av saken. Vi andra kan välja vad vi vill se och tro på medan domstolen har att bedöma helheten och alla perspektiv.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.