Närmare åtta miljoner kronor kostar den nya badbryggan och upprustningen av strandstumpen intill Kallis. Nu har Region Gotland publicerat de första skisserna på den brygga som ska ersätta den så kritiserade gamla. Det ser fint ut. Sommar på bilderna såklart. Vet inte vilka människor bilderna föreställer. Vit medelklass brukar det heta, när det ser ut sådär homogent. Alla i badkläder ser smala och piffiga ut.
På den slingrande tillgänglighetsanpassade rampen där funktionsnedsatta ska kunna ta sig ner i vattnet i rullstol går de flesta på två ben. På bilderna är det väldigt beskedligt väder. Det är något sommardrömskt över skisserna. Havet ligger fett stilla. Ingen bild föreställer vinterskrud eller höst; den tid på året då den tidigare bryggan fick stängas av, då den blev såphal och farlig för kallbadare som druttade.
När vinterstormarna ryter vet alla som någon gång ställt sin bil på parkeringen vid kruttornet att det kan behövas ishacka för att ta sig in i den. Bilar, långt upp på land, kan över en natt eller dag förvandlas till svårgenomträngliga isskulpturer. Lyktstolpar i hamnar kan se ut som dinosaurier och giraffer av is. Det blir spännande att se vilka formationer som ska bildas och byggas upp i de nya vindlande ramperna vid bryggan.
Den nya bryggan byggs cirka 70 centimeter högre än den tidigare och dessutom bredare för att inte bli lika hårt ansatt som den gamla, ”då det bildats alger och bryggan varit hal och farlig”, förklarar regionen i sitt bildextra-pressmeddelande.
Vi får väl se om Östersjöns vågor har lust att visa respekt för den uträkningen, liksom den om att stenar i strandlinjen ska agera erosionsskydd för att bättre stå emot höststormar. Vi har sett hur vågorna fullkomligt grävt hål och underminerat strandpromenaden – också där med avstängning som följd. Jag förhåller mig skeptisk till att nya bryggan skulle klara sig från att bli hal och algbevuxen för att den är 70 centimeter högre än sin föregångare.
Det är gulligt att vinterbadare i Visby ska få en mindre hal brygga. Och det anstår verkligen regionen att hålla världsarvet med en presentabel badplats med en brygga för alla, tillgänglighetsanpassad.
Men prislappen på Kallisbryggan kan bli ett nytt slagträ i debatt om satsningar i stan kontra på landet. Åtta miljoner funkar för en badbrygga i Visby men att låna ut en lägre summa till en hamn i Burgsvik gick inte.
Sent ska det glömmas på Sudret att regionen betedde sig så ”ogint” och inte ville låna ut 1,5 miljoner till det lokala utvecklingsbolaget Burgsviken Utveckling AB när det behövdes pengar att fixa till hamnen i Burgsvik. Den hamn som regionen tidigare ägde men sålde till utvecklingsbolaget 2019.
"Det ligger inte inom den kommunala kompetensen att bedriva låneverksamhet", fick utvecklingsbolaget i Burgsvik höra från regionen, efter att ha bett om pengar på avbetalning under fem år.
– De orden var ett nålstick i rumpan på Sudergutarna, sade Jan Larsson i Vamlingbo.
I synnerhet som en majoritet i regionstyrelsen på samma sammanträde inte avfärdade tanken att bedriva just låneverksamhet med större summor; lånefinansiering med 258 miljoner kronor till Visby/Romas hockeyklubb för nytt ishallsbygge.
Men tillbaka till Kallis. Utöver själva bryggan kommer även en ny sandstrand anläggas.
De gånger jag sett folk solbada där på ”sandstranden” har jag undrat om de tror att det är så de gotländska stränderna ser ut. Med vad som verkar vara dammig grusgropssand som yr i blåsten. Men på regionens skisser ser det trevligt ut.