Kampen om anställningsskyddet går vidare

I söndagens Agenda, SVT, behandlade ett av inslagen den LAS-utredning som offentliggörs 1 juni.

Kampen om arbetares rättigheter kommer alltid att fortgå.

Kampen om arbetares rättigheter kommer alltid att fortgå.

Foto: PRESSENS BILD

Ledare2020-05-26 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lagen om anställningsskydd, LAS, har sen den trädde i kraft första april 1982 länge varit en trygghet för anställda, men en nagel i ögat på arbetsgivarorganisationerna. Men nu, efter snart 40 år, kan man inte komma ifrån att några delar av LAS föråldrats medan andra delar förändrats till det sämre. Exempelvis är dagens regler kring visstidsanställningar och möjligheten för arbetsgivare att hyvla arbetstid oacceptabla. Det är med andra ord dags för en översyn och en upprustning. Frågan om en översyn har varit aktuell i många år och LO och Svenskt Näringsliv har också vid minst två tillfällen påbörjat ett gemensamt arbete. Det har dock visat sig att parterna stått för långt ifrån varandra för att kunna komma överens. I alla fall fram till dags datum.

I riksdagen har Centerpartiet varit det parti som till största delen drivit arbetsgivarorganisationernas linje och tog även med frågan in i regeringsförhandlingarna efter valet 2018. Något som också bar frukt då partiet lyckades få in följande punkt som nummer 20 i Januariavtalet. ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.” 

Med anledning av den punkten tillsatte regeringen en utredning för att få ett underlag till en eventuell lagändring. Samtidigt har partierna i januariöverenskommelsen varit tydliga med att arbetsmarknadens parter bör lösa detta utan inblandning från politiken. Något som också lett till att förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv drogs igång under 2018. Tanken är att parterna ska presentera tre rapporter 31 maj. Varav en gäller LAS, medan de andra handlar om arbetslöshetsförsäkringen och omställningstryggheten. Rapporterna ska inte som förhandlingsresultat utan som avsiktsförklaringar.

Då utredningen nu blir klar innan parterna förhandlat klart blir det med automatik något att förhålla sig till för parterna. Utifrån Agendas uppgifter kan jag se att arbetsgivarna fått igenom några av sina tunga önskemål. Fler undantag från turordningsreglerna och billigare för arbetsgivaren att säga upp personal när det pågår en tvist om uppsägningen var sakligt grundad eller ej. Jag kan inte se att fackförbunden fått lika stort genomslag för sina frågor. Ingen lösning på problemen med allmän visstidsanställning förutom att den så kallade LAS-tiden minskas från 12 till 9 månader. I agendas uppräkning av ändringar finns även ett utökat krav på arbetsgivarens utbildningsansvar med, vilket är bra, men som knappast hjälper när undantagen från turordningen samtidigt ökar. 

Men jag kanske ska vänta tills utredningen är släppt och kan läsas i sin helhet innan jag sågar den vid fotknölarna. Det finns också frågetecken kring hur hanteringen av utredningen och eventuella framtida lagförslag kommer att bli. Dessutom har Vänsterpartiet lovat att gå emot ett lagförslag som enligt partiet innebär försämringar och då det kan leda till en regeringskris lär Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hänga på som iglar. Inte för att de tre partierna ogillar försämringar av LAS, utan för att de vill skapa politiskt kaos.

Kampen om LAS kommer gå vidare och framtiden får utvisa om Januariavtalets skrivning om ”en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls” kommer att hållas vid ett eventuellt lagförslag. Och framför allt, om det eventuella lagförslaget kommer falla riksdagen på läppen eller fälla regeringen. Det bästa är om parterna kommer överens utan att någon part ser det som en förlust.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.