Klostergården i Roma är än en gång på väg att tas i bruk och fungerar tydligen ypperligt som evakueringsfastighet. Alltså när någon annan verksamhet får behov av tillfälliga verksamhetslokaler. Det känns ju bra att Region Gotland äger fastigheter som är i så bra skick och dessutom flexibla att de relativt snabbt kan fixas till för att inrymma lite olika verksamheter.
Men vänta nu, regionen…? Klostergården??? Är inte Klostergården såld? Den ingick ju i det så kallade Romapaketet, eller hur var det nu?
Om löftet att renovera och öppna Romabadet var Centerpartiets flaggskepp under valrörelsen 2018 blev Romapaketet i alla fall en liten livflotte för partiet att hålla i sig i när flaggskeppet övergavs.
De flesta kommer nog ihåg hur debatten rasade när den dåvarande rödgröna majoriteten tvingades stänga Romabadet då det var för farligt att bada i.
Än mer debatt blev det när den rödgröna majoriteten beslutade även att stänga badet för gott då man var tvingade att minska sina kostnader. Gotland var helt enkelt inte stort nog för fyra badhus och Romabadet var det som fick stryka på foten.
Svaret från den borgerliga oppositionen var tydlig. Om de fick bestämma skulle badet renoveras och öppnas. Centerpartiet och Sverigedemokraterna var, under valrörelsen 2018, tydligast med vallöftet att återöppna badhuset. Ingen har väl glömt hur Lars Thomsson (C) blev filmad stående i den tomma bassängen, predikade för en försäljning och lovade lika mycket pengar och liknande avtal som det regionen har med badet i Fårösund.
Den 29 september 2020 hade alliansens vallöfte gått från flaggskepp till en uppblåsbar livflotte. Då gjorde alliansen och SD gemensam sak i fullmäktige och röstade för att anta det enda budet man fick in för det så kallade Romapaketet. Där ingick en försäljning av Romabadet, Klostergården och en obebyggd fastighet på Ekgatan. Med i upphandlingsunderlaget fanns bara bråkdelen av den summa som Lars Thomsson lovade. Det blev också tydligt att Romabadet som vi minst det skulle läggas ner, trots vidlyftiga vallöften från både C och SD. Däremot är det ännu möjligt att det renoveras. För den entreprenör som nu går och väntar på att affären ska fullföljas han har rätt trevliga idéer, men inte på ett badhus då de ekonomiska förutsättningarna inte riktigt blev de Thomsson lovat.
Nu var det ju inte bara badhuset om ingick i paketet, utan även Klostergården som inte var värd mycket i Lars Thomsson ögon.
När han på Centerpartiets hemsida förklarar hur han ser på Klostergården som fastighet beskrev han det så här: ”Gamla Klostergården har stått tom i 10 år med kostnader för regionen löpande. Trots otal funderingar och beräkningar har regionen inte hittat någon lämplig användning för byggnaden. Därav har fastigheten troligen ett negativt värde i dag.”
Nu var det ju inte så att Klostergården stått tomt i 10 år ens när Thomsson gav sitt ”expertutlåtande”. Och utifrån det som nu skrivs pågår en större upprustning av fastigheten för att ge flyktingar från Ukraina bostad till sommaren då de slängs ut från de nuvarande för att ge plats för turister.
Renoveringen görs av ideella krafter, men regionen, som ännu äger fastigheten, har lovat ersättning för kostnaderna när avtalet med Migrationsverket är påskrivet och klart. Orsaken till det stora dröjesmålet för affären handlar om badhuset som måste styckas av från den tomt den står på. Samtidigt måste infrastrukturen i byggnaden som även innehåller en gymnastiksal säras på, vilket inte blir varken billigt eller lätt. Jag tänker då på el, VA, värme och ventilation som behöver ändras så det blir två separata system.
Klostergården som enligt Thomsson var så dålig att den hade ett negativt värde kommer nu att ge regionen en hel del inkomster. Om man inte gör en riktigt dålig affär och låter någon annan ta hand om pengarna från migrationsverket. Dessutom rustas byggnaden som snart kommer att övergå i privat ägo, upp för en större summa. Hur förändras upphandlingen av det som nu pågår? Skulle det ha funnits fler intressenter om de visste att fastigheten skulle rustas upp? Om de visste att det skulle byggas bostäder i fastigheten och investeras i ett bra brandskydd innan de fick ta över fastigheten.
Det här känns inte riktigt bra. Håller regionen på att fördärva en affär som redan är påskriven och klar, genom att göra något som kan få upphandlingen ogiltigförklarad?
Vad skulle det i sin tur innebära för de ideella krafter som gör ett så bra jobb med de Ukrainska flyktingarna om regionen gjort bort sig och väljer att avsluta verksamheterna i Klostergården?
Jag skulle visserligen bli glad om Romapaketet gick i graven, men det finns en entreprenör, som redan satsat en hel del pengar i sitt projekt, som troligen skulle känna sig lurad om upprustningen av Klostergården sänker hela Romapaketet.