Alla vinner på en ordnad och förutsägbar arbetsmarknad

Hittills har Tesla valt att ta strid för en princip hellre än att inse att även arbetsgivaren har allt att vinna på att teckna kollektivavtal.

Elon Musk gör tummen ner för svenska kollektivavtal. Nu testas den svenska modellen genom Teslas strid mot svenska fackförbund.

Elon Musk gör tummen ner för svenska kollektivavtal. Nu testas den svenska modellen genom Teslas strid mot svenska fackförbund.

Foto: Britta Pedersen/TT

Ledare2023-11-28 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den svenska modellen på arbetsmarknaden är urstark och välfungerande. 

Den kanske största vinsten för arbetsgivaren är att det råder fredsplikt under den tid kollektivavtalen gäller. För det mesta. Dock finns möjlighet att ta till sympatiåtgärder för andra fackförbund som är i konflikt. 

Det är det som hänt i den nu pågående strejken vid elbilstillverkaren Teslas verkstäder i Sverige. Tesla ägs av Elon Musk, en av världens mäktigaste personer som kommer från en helt annan bakgrund än den svenska där arbetstagarna är organiserade och förhandlar med arbetsgivaren utifrån ett gemensamt mål att komma överens i avtal.

Elon Musk vill dock inte höra talas om några kollektivavtal och har lämnat förhandlingarna med IF Metall.

Den 17 oktober 2023, varslade IF Metall om strejk på Teslas egna verkstäder då man inte lyckas komma överens. Strejken bröt ut den 27 oktober och förhandlingar återupptogs onsdagen den 1 november. Men man kommer inte närmare varandra och konflikten utökas.

Sedan dess har en rad fackförbund vidtagit sympatiåtgärder, något som är fullt tillåtet och en del i den svenska modellen.

Konsekvenserna för de företag som inte är berörda av den ursprungliga konflikten men där anställda på olika sätt lägger ner delar av sitt arbete, kan diskuteras. 

Det finns inget tvång att teckna avtal och anställda måste inte vara med i facket. Men när alla fackförbund slår sig samman med olika stridsåtgärder mot ett enskilt företag är frågan hur stor frivilligheten egentligen är.

För en entreprenör som Elon Musk framstår den svenska modellen sannolikt som obegriplig och hittills verkar han inte visa nån som helst vilja att vika ner sig.

Konflikten är principiellt intressant då den slutligen kommer att visa var gränsen går för företag som vill slippa teckna kollektivavtal för sin verksamhet i Sverige.

Förhoppningsvis har Musk några i sin närhet som kan förklara för honom att kollektivavtal är en win-win som även arbetsgivaren har nytta av.

Relationen mellan arbetsgivare och anställda blir ordnad och förutsägbar när man är överens om vilka spelregler som ska gälla. Ibland beskrivs kollektivavtal som att det är fackens ensidiga krav på arbetsgivarna men det är precis vad det heter: ett avtal som båda parter står bakom på lika villkor.

Ordning och reda. 

Det betyder inte att företag utan kollektivavtal per automatik är oseriösa eller har dåliga villkor för sina anställda. Inte alls. Finns det ett fungerande samspel på framför allt mindre företag utan kollektivavtal, ska det givetvis vara tillåtet.

Men de flesta arbetsgivare har insett finessen att ha kollektivavtal, bland andra en av de stora arbetsgivarorganisationerna, Almega, som på sin webbplats sticker hål på ett antal myter om att kollektivavtal är begränsande och hindrar företagen på olika sätt. 

Kanske kan de slå en signal till Mr Musk?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.