Valfrihet för äldreboende skulle sänka Hattstugan

Kristdemokraterna på Gotland vill införa fria val för de som fått beviljad ett särskilt boende, men jag ser inte det som möjlig.

Drottning Silvia besöker Hattstugan i När.

Drottning Silvia besöker Hattstugan i När.

Foto: Yanan Li, Silviahemmet

Ledare2022-10-27 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I en motion inlämnad till regionfullmäktige vill Kristdemokraterna införa valfrihet av säbo/äldreboenden. Med motionen visar KD på Gotland att de vill fortsätta den nyliberala våg som jag trott var utdöende. Vi har sett hur verksamheter där LOV, lagen om valfrihetssystem, misslyckats med det uppdrag de haft. Många kommuner som haft LOV-verksamheter har valt att gå ifrån det systemet då det blivit både dyrt och administrativt tungrott, samtidigt som valfriheten inte ökat i någon nämnvärd omfattning.

Här på Gotland är hemtjänsten reglerad utifrån LOV, vilket jag tror är en av anledningarna till de rekryteringsproblem som främst de privata verksamheterna haft den senaste tiden. Tänker då främst på de två privata hemtjänstutförarna som valt att lägga ner sin hemtjänst just på grund av personalbrist.

Men det finns även andra problem som måste lösas innan det ens går att diskutera en fungerande valfrihet på öns äldreboenden. 

Det största problemet är att boende på säbo inte är till för vem som helst utan platsen erhålls efter behovsprövning. Tanken från myndigheterna är att du ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt och att säbo är det sista steget på den servicestege som samhället erbjuder när kroppen eller knoppen inte längre hänger med. En person som får rätt till säbo har så pass stora problem att bo kvar hemma att det inte fungerar längre, inte ens med stora hemhjälpsresurser. 

När behovet är så pass stort är det också viktigt att flytten sker relativt fort, vilket inte går om alla vill bo på ett specifikt boende där det inte finns någon plats just då.

Om inget har hänt sen senast jag läste om det har regionen i dag kö för att ens få en plats på vilket som helst av öns boenden. Något som inte blir bättre av det intagningsstopp som regionen tvingats ta till på Attendos boende på Terra Nova.

För att ha en fungerande valfrihet på en marknad måste det också finnas fler boende och platser än vad som behövs, vilket innebär att det i så fall behöver byggas en massa nya säbon på Gotland, förutom de som redan nu planeras. Det handlar om att bygga ut Tingsbrogården och bygga helt nya i både Klintehamn och Slite samt ett nytt på Visborgasområdet i Visby, bara för att klara av det framtida behovet av platser.

I KD:s motion beskrivs att partiet vill att en fast summa liknande skolpengen ska finansiera boendet. Samma summa för alla vilket i en första tanke känns rättvist, men när man granskar den tanken närmare blir det mindre klokt. 

I december 2019 redovisade socialförvaltningen en utredning av verksamheten särskilt boende för möjlig konkurrensutsättning. I den kan vi läsa att kostnaderna per vårddygn per person skiljer sig mycket mellan öns olika boenden. Hattstugan hade då en ersättning på 2 662 kronor per vårddygn medan Attendos boende på Terra Nova inte hade mer än 1 442 per person och vårddygn, vilket är nästan hälften av Hattstugans kostnader. 

Nu vet vi att antalet lägenheter skiljer sig och dessutom är Hattstugan ett renodlat demensboende, men vi vet också att det skiljer sig mycket mellan Hattstugans och Attendos sätt att arbeta. Detta avspeglar sig naturligtvis i deras avtal med regionen.

Så hur ska den summan sättas, och hur kan man garantera att pengarna går till verksamheten och inte direkt ut i ägarnas fickor.

En inte alltför vågad gissning blir att summan på säbopengen hamnar över det avtal som Terra Nova har i dag men under det som Hattstugan har. Så frågan är om Hattstugan skulle överleva en kostnadsneutral övergång från dagens system till ett LOV-baserat system med säbopeng. 

Äldreomsorgen behöver ett omtag, men att införa LOV är inte rätt väg att gå. Jag skulle hellre se en övergång till kvalitetsupphandlingar där regionen sätter en summa för verksamheten och det bolag som ger mest för pengarna får möjlighet att driva verksamheten. Samtidigt som boenden som Hattstugan och Gotlands Sjukhem får avtal som gör att de kan fortsätta hålla en hög nivå på sina välrenommerade verksamheter. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.