Killar måste lära sig den moderna mansrollen

Detta är en genrebild och grabbarna på bilden har inget med ledaren att göra.

Detta är en genrebild och grabbarna på bilden har inget med ledaren att göra.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2020-02-05 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndags drog länsstyrelserna, tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten och Ungarelationer.se, igång den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”. Tanken med kampanjen är att uppmärksamma att våld mot unga är ett lika allvarligt problem som våld mot vuxna. Att sopa ungas dåliga beteenden under mattan exempelvis för att hormonerna spelar dem ett spratt är att skjuta problemen framför sig. Aggressionsproblematik måste kvävas i sin linda.

I den senaste nationella trygghetsundersökningen, NTU, från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, framgår att gotländska tjejer är betydligt mer utsatta för misshandel än tjejer på fastlandet. Statistiken som gäller åren 2016 och 2017 ger inga svar på var tjejerna blir utsatta för misshandeln, men vi vet sen tidigare att när kvinnor misshandlas sker det till största delen i hemmet av en närstående eller bekant. 

Nyare statistik som redovisas i Länsstyrelsens informativa publikation ”Kön spelar roll” visar att ungdomar på Gotland under 2018 var betydligt mer utsatta för brott som ingår under brottsrubriceringen fridskränkning än ungdomar i riket. Antalet utsatta gotländska flickor är något fler än antalet utsatta gotländska killar, men båda könen är enligt statistiken för anmälda brott mycket mer utsatta än snittet i riket. Flickor på Gotland löper 4,5 gånger större risk att utsättas för fridskränkningar och killarna 3,5 gånger större risk än deras jämnåriga på fastlandet. 

Hade inte BRÅ:s senaste NTU visat på den stora skillnad som Länsstyrelsen nu lyfter fram hade man kunnat tro att andra orsaker låg bakom antalet anmälda fridskränkningar. Exempelvis högre anmälningsbenägenhet. Men när både NTU och anmälningsstatistiken visar på samma problem behöver man också försöka hitta lösningar.

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” är en väg att gå. På Länsstyrelsens hemsida kan man läsa att ”ett syfte med kampanjen är att väcka eftertanke hos ungdomar och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och erbjuda våldsutsatta det stöd de behöver för att förändra sin situation”.

Men det är inte bara de våldsutsatta som behöver stöd. Jag har tidigare lyft det fina arbete som görs på våra förskolor där barnen får lära sig att säga ”stopp min kropp” när någon går över gränsen. Även den nya samtyckeslagen skapar möjligheter till bra samtal kring frågan hur vi behandlar och bemöter varandra. Men det behövs så mycket mer och mest arbete måste göras med killarna. Nu när det patriarkala samhället så smått börjar luckras upp är det killarna som behöver mest stöd för att hitta den moderna mansrollen. Annars riskerar de att bli lika frustrerade och aggressiva som alldeles för många vuxna män är i dag.