Regeringen går fram med en rad ändringar i föräldraförsäkringen. Man vill att antalet dubbeldagar, alltså dagarna där båda föräldrar är lediga med barnet samtidigt, utökas till 60 dagar från nuvarande 30. Därtill vill man att dagarna ska kunna användas fram till att barnet är 15 månader, istället för 12. Och man vill att 90 av föräldradagarna ska kunna överlåtas till en närstående vuxen i barnets liv.
Allt detta är givetvis välkommet.
Frågan om överlåtelse av föräldradagar är troligtvis den mest kontroversiella av förslagen, av döma av Socialdemokraternas reaktion. Partiet menar att detta vore att införa ett "nannysystem". Det är talande för partiets märkliga syn i familjefrågor. Det är nog få föräldrar som skulle kalla mor- eller farföräldrar, eller exempelvis en moster eller farbror, för nannys.
Det är ju familjemedlemmar, som antagligen vill hjälpa till och erbjuda avlastning under en för många nyblivna föräldrar väldigt påfrestande tid. Och som kanske inte har möjlighet att hitta avlastning någon annanstans, såsom det kan se ut när man är ensamstående. Varför staten skulle lägga sig i huruvida en ensamstående mamma eller pappa vill gå till jobbet någon dag i veckan och överlåta de föräldradagarna till en närstående är därför svårt att förstå.
Det är i sammanhanget också värt att ha i minne den ensamhet som många äldre idag lider av. Att erbjuda pensionärer möjlighet och stöd att ta hand om deras barnbarn vore därför inte bara bra för barn och föräldrar, men säkerligen också ett givande inslag i vardagen för många äldre som lider av ofrivillig ensamhet.
Att dubbeldagarna dubbleras är även bra av samma anledning, eftersom föräldrar många gånger behöver avlasta varandra. Som Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) påpekade förbättrar det kvinnors hälsa: "Man ser ett minskat uttag av ångestdämpande medicin, större möjligheter att uppsöka eftervården om man haft förlossningskomplikationer, kvinnors välmående ökar samtidigt som anknytningen till den andra partnern blir mycket bättre" (TT 15/9).
En mer flexibel föräldraförsäkring kommer gynna alla föräldrar, men särskilt de som har en annan familjekonstellation än den ordinarie. Det kommer göra det lättare för många att få vardagspusslet att gå ihop, och kommer förhoppningsvis leda till att färre nyblivna föräldrar mår dåligt. Förändringarna planeras träda i kraft i juli nästa år – det är verkligen på tiden.