Kloka prioriteringar i S-budget

Oppositionsråden Filip Reinhag (S) och Meit Fohlin (S) har pratat ihop sig med resterande socialdemokrater och presenterade i går ett mycket klokt prioriterat budgetförslag.

Oppositionsråden Filip Reinhag (S) och Meit Fohlin (S) har pratat ihop sig med resterande socialdemokrater och presenterade i går ett mycket klokt prioriterat budgetförslag.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2019-10-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När regionens budget beslutades i juni hade den rödgrönrosa oppositionen med en skattehöjning på 75 öre i sitt förlag. En åtgärd som angavs som det sista man ville ta till, men då, i våras, kände sig tvungen till. Orsaken var att man insåg att ytterligare besparingar skulle drabba viktiga verksamheter på ett sätt som skulle försämra välfärden för oss gotlänningar. Samtidigt var man tydliga med att Gotlands sjukvård bevisligen är underfinansierad med mellan 200 och 300 miljoner kronor årligen, vilket man också framfört till riksdag, regering och ansvariga ministrar.

Nu verka pengarna komma, om än inte i en omfattning som fullt kompenserar för de merkostnader regionen har för att tvingas bedriva ett akutsjukhus på en glest befolkad ö mitt ute i Östersjön. Men de omkring 90 miljoner kronor som det nya förslaget till kommunala och regionala utjämningssystemet nu verkar tillföra regionens budget, är välkomna. 

Tillskottet gör att Socialdemokraterna i sitt reviderade budgetförslag väljer att stryka skattehöjning, då den inte längre är nödvändig. Partiet väljer också att skjuta till pengar till en ambulansbesättning, som kan bemanna ytterligare en ambulans här på ön. 

Men man väljer i sitt budgetförslag att satsa mer pengar på LSS och en stärkt elevhälsa än den styrande minoriteten. Man satsa också betydligt mer på den gotländska sjukvården. 

Några, i pengar, mindre satsningarna är exempelvis 500 000 kronor till Mer kultur till barn och unga samt medel till Fritidsbankerna som annars tvingas lägga ner sina verksamheter. När det gäller Fritidsbankernas fortlevnad är det en fråga som idrottsrörelsen anser vara mycket viktig.

Socialdemokraterna vill också lägga investeringsmedel på en tillgänglighetsramp till Gustavsvik så att personer med funktionsnedsättning får möjlighet att bada. Även den sedan länge utlovade aktivitetsparken får investeringsmedel för att kunna bli verklighet.

Det är stora skillnader på partiernas sätt att hantera tillskottet från utjämningssystemet. I juni var den styrande minoriteten och den rödgrönrosa oppositionen överens om att regionens ekonomi behövde åtgärdas. Styret valde besparingar, medan vänsteroppositionen valde skattehöjning och besparing. Styrets besparing uppgick till omkring 225 miljoner under en tre års period vilket är ungefär detsamma som den föreslagna skattehöjningen skulle ge. De 90 miljonerna som utjämningssystemet nu skjuter till blir 270 miljoner kronor på tre år.

Nu när både styret och oppositionen får ett tillskott som överstiger både besparingarna och skattehöjningens effekter väljer oppositionen att dra bort skattehöjningen, medan minoritetsstyret väljer att ha kvar sin besparing på 225 miljoner kronor. Man kan med andra ord fundera på om borgarnas besparingar är ideologiska istället för att ha en bäring på regionens ekonomi.

Oavsett vad ser man en tydlig skillnad mellan den styrande minoritetens politik och den politik som Socialdemokraterna vill föra. Där borgarna fortsätter pressa skola, vård och omsorg med tunga besparingar medan S gör kloka prioriteringar.