Låt mig först säga att jag har full förståelse för att det inte blir någon Almedalsvecka i år. Det är ju inte direkt i ilska eller illvilja som arrangörerna ställer in min julafton. Jag tänker då på det som sheriffen av Nottingham, förnämligt spelad av Alan Rickman i filmen Robin Hood, Prince of Thieves, utbrister i ilska över Robin Hoods framfart. ”And call of christmas!”
Almedalsarrangörerna har väntat in i det längsta på positiva tecken, men när inga kom så var man tvungna att ge upp. Vilket är klokt. För den inhemska politiken blir det nu ett mellanår där vecka 27 inte fylls av viktiga och intressanta arrangemang. Om man nu kan kalla det enorma arbete som politiker och offentliga tjänstepersoner gör, nu under coronabelägringen, för mellanår. Känslan i dag är att det knappast kommer att bli en tidigare semester för dem nu när alla bokningar inför och under Almedalsveckan suddas ut i deras agendor.
Men följderna av en politiker fri vecka 27 blir tuffa för det gotländska näringslivet. När jag letar efter hur mycket det kan handla om i minskade intäkter hittar jag en siffra från 2016 som då byggde på en undersökning från 2007. Där anges omsättningen för det gotländska näringslivet under Almedalsveckan till 250 miljoner kronor, mellan tummen och pekfingret. Och då var inte resor, boende och inkomster för marknadsföring inräknade. Inkomstbortfaller är som ni förstår enormt för många gotländska företagare.
Region Gotland reagerade snabbt på beskedet och förstärker den inrättade företagsjourens kapacitet. Där kan företag lotsas rätt bland alla de möjligheter till stöd som regeringen beslutat om, men även bland de stödåtgärder som regionen och Länsstyrelsen tagit fram här på Gotland. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa många.
Regeringen sa tidigt att coronakrisen inte skulle drabba kommuner och regioner ekonomiskt. Av den anledningen gavs i går beskedet att regeringen tillskjuter ytterligare 15 miljarder till kommuner och regioner i vårbudgeten. Förutom de välfärdsmiljarder som fanns med i regeringens höstbudget har nu ytterligare 20-22 miljarder tillförts. För Gotlands del beräknas de nya pengarna ge omkring 84 miljoner till. Sammanlagt blir det omkring 140 miljoner kronor i ökade statsbidrag bara under våren. Och då får vi inte glömma de 90 miljonerna som Gotland fick genom det kommunala utjämningssystemet, så regionens kassa har fått omkring 230 miljoner i tillökning sen budgetramarna beslutades i juni. Pengar som mycket väl behövs för att säkra en bra välfärd även framöver när coronaskrisen är över.